Litas paminėtas neatsitiktinai. Brazilijos realo santykis su euru labai panašus, koks buvo lito – vienas euras vertas maždaug 3,5 realo. Taigi lietuviai Brazilijoje grįžta pusantrų metų atgal ir kainas skaičiuoja litais.

„Pirmas įspūdis toks, kad miestas nėra brangus“, - sako verslininkas.

Tiesa, sąvokos brangu-pigu gana subjektyvios, tad skaitytojai patys galės įvertinti, ar brangus malonumas kelionė į Rio.

Kelionė

Lietuviai, pasiryžę dėl Rio de Žaneiro olimpiados keliauti daugiau nei 10 tūkst. km rinkosi skirtingus maršrutus. Buvo keliaujančių per Vokietiją, Ispaniją, Turkiją, ar net Maroką. S. Ridzevičius rinkosi pastarąjį variantą – Vilnius–Madridas–Kasablanka–Rio.

Sikstas Ridzevičius

Visa kelionė į abi puses verslininkui kainavo apie 730 eurų. Tokią santykinai gerą kainą kaunietis gavo kelionę planuodamas dar metų pradžioje.

„Bilietus pirkome sausį“, - DELFI teigė S. Ridzevičius.

Apgyvendinimas

Kaunietis Rio rinkosi apartamentus, esančius netoli olimpinio parko, Barra da Tijuca rajone. Už nakvynę teko pakloti gana nemažą sumą. Tačiau apartamentai strategiškai puikioje vietoje, o olimpinių žaidynių metu kainos kiek pakilo.

„Už trijų miegamųjų apartamentus sumokėjom po 1000 EUR, už beveik 3 savaites. Iki autobuso į olimpinį parką 1,5 km ir po 40 min esi prie arenų“, - sako verslininkas.

Be to, apartamentai visiškai netoli vandenyno ir puikių paplūdimių. Taigi nakvynės kaina žmogui už parą siekia apie 50 eurų. Arčiau olimpinio parko kainos didėja, tačiau ir rajonas čia laikomas prabangesniu.

Čia kaina didesnė apie 30 proc. Tiesa, nuo šios vietos iki paplūdimių atstumas jau didesnis.

Maistas

Maisto kainos parduotuvėse nedaug skiriasi nuo Lietuvos. Kiek pigesnės daržovės ir vaisiai, o, tarkime, o 12 kiaušinių – būtent po tiek kiaušinių pakuojama Brazilijoje – kainuoja apie 8 realus (apie 2,3 euro).

Lietuviai pastebėjo, kad 0,33 talpos alaus butelio ar skardinės kaina svyruoja nuo 2 iki 4 realų (0,57-1,14 euro). Vietinis alus pigesnis, importuotas – kiek brangesnis.

Smulkmena, bet maišeliai Brazilijos parduotuvėse dalijami nemokamai. Neretai pardavėja pirkinius į maišelius ir sukrauna.

Maistas restoranuose jau brangesnis. Už ne pačią didžiausią picą prašoma 40-50 realų (apie 11-14 eurų. Vakarienė restorane kainuoja apie 70-90 realų (apie 20-25 eurus) , alus – apie 10 realų (apie 3 eurus).

Maistas olimpiniame parke nepigus. Be to, kauniečio teigimu, ir nelabai skanus.

„Neskanu ir bėda valgyti prie arenų - burgeris ir picutė sunkiai virškinami“, - neslėpė S. Ridzevičius.

O kainos olimpinio parko teritorijoje gerokai didesnės nei už jo ribų. Dvigubas sumuštinis su sūriu įvertintas 18 realų (apie 5 eurus), vištienos sumuštinis ir pica – po 15 realų (apie 4 eurus), dešrainis – 10 realų (apie 3 eurus).

Makaronų patiekalas įvertintas 20 realų (apie 6 eurus), o šokoladinis batonėlis – 10 realų (apie 3 eurus). Arenose alus kainuoja 13 realų (apie 4 eurus).

Bilietai

Bilietų kainos – vėlgi sąlyginis dalykas. Iš Norvegijos atvykę lietuviai teigė, jog tikėjosi mažesnių bilietų į rungtynes kainų. Beje, galima pastebėti, kad arenų užpildymas rungtynių metu toli gražu nėra šimtaprocentinis. Ypač tuomet, kad nedalyvauja šeimininkų komandos ar sportininkai.

Pavyzdžiui, Lietuvos ir Nigerijos krepšinio dvikova. Pagrindinė „Carioca“ arena buvo pustuštė. Toli gražu ne sausakimšas buvo ir pagrindinis teniso kortas, nors žaidė tokie grandai kaip olimpinis čempionas Andy Murray'us ar ispanas Rafaelis Nadalis.

„Aišku, norėtųsi pigesnių bilietų. Bilietus į plaukimo finalinius plaukimus, kai plaukė Rūta Meilutytė, kainavo 500 realų (apie 142 eurus). Bet kai pagalvoji, kad pirkdamas bilietą gauni stiprių emocijų bei prisidedi prie tokios šventės - tai negaila“, - sako S. Ridzevičius.

Bilietas į krepšinio rungtynes kainuoja 100-350 realų (30-100 eurų). Už bokso kovų stebėjimą teks pakloti 70-100 realų (20-30 eurų).

Taigi kiekvienam pagal savo kišenę belieka įvertinti, brangus ar pigus malonumas stebėti kovas Rio arenose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)