Rankų darbo karameliniai ledinukai stebina ne tik skoniu, bet ir unikaliais paveiksliukais – ne veltui įmonėje vadovaujamasi šūkiu „Pirmiau pažvelk, po to ragauk“.

Idėja gaminti rankų darbo saldainius kilo pamačius panašų verslą Danijoje. Grįžę į Lietuvą, G. Ptašnikas kartu su žmona pradėjo gaminti saldainius namuose, o prieš trejus metus buvo įkurta mažoji bendrija „Ledinukas“. Veikla išsiplėtė, buvo įsigyta technologinė linija, tačiau rankų darbo karamelės vis dar gaminamos Akademijos miestelyje, kuriame saldainių kūrėjas yra gimęs ir augęs.

G. Ptašnikas ledinukus gamina pats, taip pat įmonėje dirba dar keturi žmonės. Kartu „Ledinukas“ darbuotojai kasdien pagamina apie 45 kg. saldainių, kurių skonius, spalvas bei formas galvoja patys. Šiuo, prieškalėdiniu laikotarpiu, lietuviškų karamelių užsakoma tiek, kad darbuotojai vos spėja suktis.

Skirtingų paveiksliukų rankų darbo saldainiai

„Ledinuke“ gaminami skirtingi, 14 rūšių bei skonių saldainiai, kurie dėl savo sudėties tinka ir alergiškiems žmonėms, o kokybiškos medžiagos importuojamos iš Danijos. Saldainių gamybos procesas, naudojant vieną technologinę liniją nėra labai paprastas – iš ledinukų gamintojo reikalaujama dėmesio bei fizinio pasiruošimo.

„Iš pradžių verdama karamelė, tuomet ant stalo išpilama masė, į kurią, priklausomai nuo saldainių rūšies, pridedami skoniai. Suskirstyta gabalais masė dedama ant šildomo stalo, kur formuojami saldainiai,“- pasakoja G. Ptašnikas

Skirtingų rūšių saldainiukai turi ir skirtingus paveiksliukus, pvz., jei pažvelgęs į saldainį pamatai vaisių: obuolio, ananaso ar citrinos vaizdą, tokio skonio ledinukas ir bus. Be vaisinių saldainių dar galima pastebėti saldainius su šypsenėle ar širdute, kalėdinius su eglutėmis, kurie yra kolos skonio, ar Naujiesiems metams skirtą saldainiuką su skaičių 2016 kombinacija.

Neseniai „Ledinukas“ pradėjo gaminti saldainius su lietuviškų aviečių ir mėlynių milteliais, svarainių bei kaukazietiškų slyvaičių milteliais, kurie yra iš natūralių sutrintų vaisiu. Šie saldainiai tapo itin populiarūs, o ir kvepia kaip miško uogų uogienė.

Saldainiuose akcentuojamas lietuviškumas

Įėjus į „Ledinuko“ gamybos patalpas, nepastebėti, jog rankų darbo saldainiai – lietuviški, neįmanoma. Tarp skirtingų saldainių rūšių vyrauja ne tik geltona, žalia bei raudona spalvos, bet ir lietuviški simboliai: yra saldainių su LT ženklu, kurį pakėlus, galima pamatyti Lietuvos vėliavos spalvas.

G. Ptašnikas teigia, kad ne tik vaizdiniai, bet ir skoniai saldainiams pritaikomi pagal lietuviškas tradicijas. Šiuo metu „Ledinukas“ jau išleido kelių skonių saldainių gamą, kurie gaminami su natūraliomis žolelėmis: mėtomis, šalavijais ir čiobreliais. Ateityje saldainių linija pasipildys ir kitais lietuviškų žolelių skoniais.

Saldainių gamintojai susikoncentravę ties Lietuvos rinka – įmonė dalyvauja beveik visose Lietuvoje vykstančiuose parodose bei mugėse, o rankų darbo karamelių jau galima įsigyti ir didžiuosiuose prekybos centruose.

„Mūsų prioritetas – Lietuva, didelių planų eksportuoti į užsienį šiuo metu neturime,“ – teigia saldainių kūrėjas. Visgi, kelios „Ledinukas“ saldainių partijos yra išvežtos ir į Didžiojoje Britanijoje įsikūrusią lietuvišką parduotuvėlę.

Ateities planuose – sukurti dar unikalesnių skonių

Kadangi „Ledinukas“ pradėjo bendradarbiauti su dideliais prekybininkais, o užsakymų plaukia vis daugiau, ketinama įmonę plėsti, tuo pačiu, priimti dar kelis darbuotojus, trokštančius prisidėti prie rankų darbo saldainių kūrybos.

G. Ptašnikas prasitaria, jog ateityje planuojama kurti naujų skonių, formų bei vaizdinių saldainius: viena iš idėjų yra kurti saldainius su skirtingomis raidėmis, jog iš saldainiukų būtų galima dėlioti žodžius. Taip pat planuose – sukurti saldainius diabetikams.

Siekdami atrasti įdomesnių skonių, „Ledinukas“ ketina bendradarbiauti su šalia veikiančiu Aleksandro Stulginskio universitetu.

Skaitykite daugiau čia.