Tiriant baudžiamąją bylą dėl to kaip kiaulių maro užkratas pateko į Ignalinos rajone veikiantį kiaulių kompleksą „Idavang“, tyrėjai gavo informacijos, kad neva dar mėnesį iki šio atvejo kiaulės gaišo ir kituose ūkiuose Ignalinos rajone, bet apie tai niekam nebuvo pranešta, o kritusios kiaulės nelegaliai užkastos.

Ištyrus atkastas kiaules paaiškėjo, kad jos iš tiesų nugaišo nuo kiaulių maro. Netrukus tyrėjai informuoti apie dar vieną nelegaliai užkastų kiaulių atvejį, tačiau pasak pareigūnų, atkasti ir ištirti šias kiaules buvo trukdoma.

„Antruoju atveju, kai buvo pasikviesti specialistai, Ignalinos rajono policijos komisariato viršininkas Dainius Šidlauskas man paskambino ir pasakė, kad policijai pagalbą suteikti atsisakyta tiek iš savivaldybės, tiek ir iš veterinarijos tarnybos“, – tvirtina Utenos apskrities policijos vyriausiasis komisaras Vytautas Vaiškūnas.

„Informacija nebuvo pateikta pilnai, kaip priklauso, o tik telefoniniu skambučiu, todėl gavosi nesusipratimas. Vėliau, kai kreipėsi oficialiai – paaiškino, kas bus daroma, kas bus kasinėjama, paprašė užtikrinti dezinfekciją, tada nuvažiavo mūsų specialistas“, – tikina Utenos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Linas Tiškus.

Policijos pareigūnai sako, kad ši situacija buvo nuslėpta nuo visuomenės. Utenos policija sako nematanti skirtumo, ar telefonu, ar kitokiu būdu kreipiamasi pagalbos, ir įžvelgia nemažai biurokratizmo.

VMVT vadovas teigia, kad kol nebuvo užtikrinta vietos dezinfekcija, tyrimas tikrai negalėjo būti vykdomas ir priduria, kad tokių atvejų buvę daugiau, tačiau buvo imtasi reikiamų priemonių.

„Sukontroliuoti kiekvieną močiutę, kuri užkasė... močiutė, kuri užkasė nepranešusi mums – gal ir padarė nusižengimą, kad mums nepranešė, tačiau ji gerai padarė, kad užkasė, izoliavo tą virusą. Mes ir patys buvome aptikę pažeidimų, nes žmonės slėpė. Todėl, pasitarę su ministre, ir padarėme priverstinį surašymą, kad žinotumėm, kas laiko tuos gyvūnus“, – sako VMVT direktorius Jonas Milius.

Norėdami išsiaiškinti ar tikrai buvo trukdoma pareigūnams atlikti tyrimą, teisėsaugos pareigūnai atliko poėmius Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute. Planuojama tirti darbuotojų kompiuterius. Kol kas įtarimai niekam nepareikšti.