Tuo tarpu profesinių mokymo įstaigų vadovai neišskiria šių metų rugsėjo kaip itin derlingo - ne visos mokyklos gali pasigirti didesniu nei praėjusiais metais pirmakursių skaičiumi - tačiau atvirai džiaugiamasi gerėjančiu visuomenės požiūriu į profesinį mokymą. Ypač tuo, kad savo vertę atgauna žemės ūkiui reikalingos profesijos, daugelį metų laikytos „prastuomenės" duona.

Jaunimą vilioja žemės ūkio gamyba ir technikos priežiūra

„Kaimui reikalingi ne tik žemę dirbantys specialistai. Gyvenimo kaime kokybės užtikrinimui, palaikymui svarbūs ir paslaugų srities specialistai - virėjai, padavėjai - barmenai, apskaitininkai kasininkai, įsidarbinantys kaimo turizmo sodybose, kaimo parduotuvėse ar kitose paslaugas teikiančiose įmonėse. Kaime reikalingi ir elektrikai, ir automechanikai. Manau, kad kaimuose esančios profesinės mokyklos turi ruošti kaimo plėtrai reikalingus specialistus, nes kaimo vaikai, įgiję profesijas mieste, retai sugrįžta į gimtinę", - taip pakiliai apie profesinį ugdymą kalba Smalininkų technologijų ir verslo mokyklos direktorė Ina Budrienė.

Smalininkų TVM šiuo metu mokosi maždaug 400 mokinių. Pirmakursių čia šiek tiek mažiau nei praėjusiais metais, tačiau vis dar sulaukiama vieno kito mokinio.

Šiais mokslo metais jaunuoliai, įgiję vidurinį išsilavinimą, dažniausiai rinkosi tarptautinių vežimų vairuotojo ekspeditoriaus ir prekybos įmonių vadybininko padėjėjo programas. Tarp įgijusių pagrindinį išsilavinimą populiariausios profesijos - tarptautinių vežimų vairuotojai ekspeditoriai ir technikos priežiūros verslo darbuotojai. Pastarieji greta kitų techninių dalykų mokosi žemės ūkio mašinų sandaros, eksploatavimo ir remonto paslapčių. Šią mokymo programą dažniausiai renkasi ūkininkų vaikai, gyvenantys kaime, norintys įgyti traktorininko kvalifikaciją.

Zarasų žemės ūkio mokykloje mokinių, palyginti su praėjusiais mokslo metais, sumažėjo 23 ugdytiniais. Pasak pavaduotojos ugdymui Alos Dubovskajos, to priežastis - mažėjantis gimstamumas Utenos apskrityje, tėvų ir vaikų išvykimas į užsienį.

Paklausiausios profesijos - smulkiojo verslo organizatorius ir technikos priežiūros verslo darbuotojas. Įsigiję šias specialybes mokiniai turi didesnes galimybes įsidarbinti arba užsiimti individualia veikla.

Panašus mokinių sumažėjimas pastebimas ir Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio ir paslaugų mokykloje. Šiais mokslo metais čia mokytis įstojo 151 mokinys, palyginus su praėjusiais mokslo metais - 20-čia mažiau. Paklausiausia šiuo metu žemės ūkio gamybos verslo darbuotojo specialybė.

Pasak mokyklos administracijos, šios specialybės populiarumą lemia tai, kad dauguma mokinių yra stiprių ūkininkų vaikai ir žada perimti tėvų ūkius, gali gauti ES struktūrinių fondų paramą. Vilioja ir nemokamos traktorininko bei automobilio vairuotojo teises. Be to, Pasvalio ir Pakruojo rajonuose išvystytas žemės ūkis, todėl absolventai nesunkiai randa darbą.

Į profesinę - po vidurinės

VšĮ Elektrėnų profesinio mokymo centro pedagogai džiūgauja - čia mokinių skaičius lyginant su praėjusiais metais išaugo daugiau nei pusšimčiu. Ypač padaugėjo turinčių vidurinį išsilavinimą ir norinčių įsigyti tik profesiją. Visos grupės šioje mokykloje jau užpildytos. Daugiausia pretendentų - į lobisto ekspeditoriaus specialybę.