Dau­gu­ma span­guo­liau­­to­jų – bran­daus am­žiaus

Lei­di­mai span­guo­liau­ti Žu­vin­to ir Čep­ke­lių re­zer­va­tuo­se iš­duo­da­mi jų di­rek­ci­jų nu­sta­ty­ta tvar­ka, o ji pa­tvir­tin­ta pa­gal Vals­ty­bi­nės sau­go­mų te­ri­to­ri­jų tar­ny­bos prie Ap­lin­kos mi­nis­te­ri­jos rei­ka­la­vi­mus. Re­zer­va­tuo­se rug­sė­jį šias uo­gas ga­li rink­ti tik nu­ma­ty­tų ap­lin­ki­nių kai­mų gy­ven­to­jai, to­kia tvar­ka ga­lio­ja jau be­veik de­šimt­me­tį.

Žu­vin­to bios­fe­ros re­zer­va­te lei­di­mai span­guo­liau­ti vie­ną die­ną pa­si­rink­ti­nai vie­ti­niams gy­ven­to­jams iš­duo­da­mi pir­mam ar­ba ant­ram rug­sė­jo sa­vait­ga­liui, tai pri­klau­so nuo uo­gų pri­no­ki­mo. Šiais me­tais čia span­guo­liau­ta pra­ėju­sį sa­vait­ga­lį. Uo­ga­vi­mui iš­duo­ta 220 lei­di­mų – be­veik dvi­de­šim­čia ma­žiau nei per­nai.

Re­zer­va­to spe­cia­lis­tų pa­ste­bė­ji­mu, ke­le­rių me­tų pa­tir­tis ro­do, kad uo­gų rink­ti at­ei­na vos dau­giau kaip pu­sė pa­si­ė­mu­sių­jų lei­di­mus, dau­gu­ma jų – jau bran­daus am­žiaus.
 
Kaip sa­kė re­zer­va­to di­rek­to­rius Arū­nas Pra­nai­tis, šį­met span­guo­lių re­zer­va­te treč­da­liu ma­žiau nei per­nai, jų der­lius bu­vo vie­nas iš pras­tes­nių per pas­ta­rą­jį de­šimt­me­tį: „At­vi­ro­se vie­to­se span­guo­lių ge­ro­kai ma­žiau, kiek dau­giau jų bu­vo nen­drių pa­kraš­čiuo­se. Pa­va­sa­rį span­guo­ly­nai žy­dė­jo nor­ma­liai ir gra­žiai, žy­dė­ji­mo me­tu pas mus šal­nų ne­bu­vo, ma­nau, jų der­liui pa­ken­kė di­de­li va­sa­ros karš­čiai, o gal lie­taus trū­ku­mas. Juk tai šiau­rės kraš­tų uo­gos, ne­pa­ke­lian­čios di­de­lės kait­ros.“
 
Pa­ge­rė­jo span­guo­-liau­to­jų kul­tū­ra

Čep­ke­lių re­zer­va­te pa­gal to­kią pat tvar­ką kaip Žu­vin­te lei­di­mai span­guo­liau­ti vie­ti­niams gy­ven­to­jams iš­duo­da­mi nuo rug­sė­jo pir­mo šeš­ta­die­nio de­šimt die­nų. Čia ap­lin­ki­nių kai­mų, pa­ten­kan­čių į Dzū­ki­jos na­cio­na­li­nio par­ko te­ri­to­ri­ją, gy­ven­to­jai šias uo­gas ga­li rink­ti ir kiek­vie­ną die­ną. Uo­ga­vi­mo truk­mė re­zer­va­tuo­se pri­klau­so nuo ap­lin­ki­nių gy­ven­to­jų skai­čiaus ir span­guo­ly­nų plo­tų.
 
Čep­ke­liuo­se span­guo­liau­ti šį rug­sė­jį iš­duo­ta 240 lei­di­mų, per­nai – 360.
 
Dzū­ki­jos na­cio­na­li­nio par­ko ir Čep­ke­lių vals­ty­bi­nio gam­ti­nio re­zer­va­to di­rek­to­riaus Ei­mu­čio Gu­de­le­vi­čiaus tei­gi­mu, re­zer­va­te, kaip ir Žu­vin­te, span­guo­lių der­lius šį­met maž­daug treč­da­liu ma­žes­nis kaip per­nai, jų ply­nė­se be­veik nėra, dau­giau žo­lė­se ir po pu­ši­mis. Di­rek­to­riaus įsi­ti­ki­ni­mu, pa­grin­di­nės šių uo­gų su­ma­žė­ji­mo prie­žas­tys – pa­va­sa­rį žy­din­čius span­guo­ly­nus už­klu­pu­sios šal­nos, o va­sa­rą šei­mi­nin­ka­vęs di­de­lis karš­tis.

Pa­sak Žu­vin­to bios­fe­ros re­zer­va­to di­rek­to­riaus, džiu­gi­na aiš­kiai pa­ge­rė­ju­si span­guo­liau­to­jų kul­tū­ra, pra­ei­na lai­kai, kai vy­rai span­guo­liau­da­mi ra­gau­da­vo na­mi­nę, po uo­ga­vi­mo vis ma­žiau pel­kė­se lie­ka šiukš­lių. Šį­met kol kas čia ap­tik­ti tik pen­ki ne­le­ga­lūs span­guo­liau­to­jai, ku­riems pa­gal Ad­mi­nist­ra­ci­nių tei­sės pa­žei­di­mų ko­dek­są su­ra­šy­tus pro­to­ko­lus dėl sau­go­mų te­ri­to­ri­jų re­ži­mo pa­žei­di­mo skir­tos bau­dos iki 150 li­tų. Anks­tes­niais me­tais to­kių ne­le­ga­lų bū­da­vo po 20–30.

Iki šios die­nos pen­ki ne­le­ga­lūs span­guo­liau­to­jai nu­sta­ty­ti ir Čep­ke­lių re­zer­va­te, o per se­zo­ną jų pa­gau­na­ma apie 30, bū­ta me­tų, kai už­fik­suo­ta ir 70.