Šiuo metu 6239 ūkininkai ir jų partneriai „Sodros“ biudžetui yra skolingi 1,2 mln. Lt.

Turintiems finansinių sunkumų, Valstybinio socialinio draudimo fondo valdybos direktorius Mindaugas Sinkevičius siūlo kreiptis į „ Sodrą“ dėl skolos atidėjimo.

„Jeigu negalite susimokėti skolų, ateikite į teritorinius skyrius ir pateikite prašymą dėl įmokų sumokėjimo termino atidėjimo. Suprasdamas, jog žmonės gali turėti sunkumų ir negalėti iškart sumokėti visos sumos, siūlau pasinaudoti įstatymo suteikta galimybe,“- „Sodros“ pranešime spaudai ūkininkus ragina Mindaugas Sinkevičius.

Ūkininkai ir jų partneriai moka pensijų socialinio draudimo pagrindinei ir papildomai pensijos daliai, ligos ir motinystės socialinio draudimo, kai draudžiama tik motinystės, tėvystės ir motinystės (tėvystės) išmokoms gauti, bei sveikatos draudimo įmokas.

Visi ūkininkai ir jų partneriai, kai jų žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį (nuo sausio 1 d. iki gruodžio 31 d.) yra lygus 4 europinio dydžio vienetams (EDV) arba didesnis, moka 16 proc. valstybinio socialinio draudimo įmokas ir 9 proc. sveikatos draudimo įmokas.

Tais atvejais, kai žemės ūkio valdos ekonominis dydis yra ne didesnis kaip 14 EDV, ūkininkų ir jų partnerių pajamų metine suma laikoma 12 minimaliųjų mėnesinių algų suma (t. y. 800 Lt x 12 mėn. = 9600 Lt). Valstybinio socialinio draudimo įmokos 16 proc. dydžio nuo minimalios mėnesinės algos turi būti mokamos „Sodrai“ kas mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos. Sveikatos draudimo 9 proc. dydžio įmoka sumokama Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Ūkininkų ir jų partnerių, kai jų žemės ūkio valdos ekonominis dydis už praėjusių metų mokestinį laikotarpį yra didesnis nei 14 EDV, valstybinio socialinio draudimo įmokų bazę sudaro kiekvieno asmens žemės ūkio veiklos apmokestinamųjų pajamų (neatėmus privalomojo sveikatos draudimo ir
valstybinio socialinio draudimo įmokų) suma, tačiau ne mažesnė kaip 12 minimaliųjų mėnesinių algų ir ne didesnė kaip 12 einamųjų metų draudžiamųjų pajamų dydžių suma. Taigi valstybinio socialinio draudimo įmokos šiems asmenims skaičiuojamos nuo sumos ne mažesnės kaip 9600 Lt (800 Lt x 12 mėn.) ir ne didesnės kaip 14040 Lt (1170 Lt x 12 mėn.).

Valstybinio socialinio draudimo įmokos 16 proc. dydžio ir sveikatos draudimo įmokos 9 proc. nuo minimalios mėnesinės algos turi būti mokamos „Sodrai“ kas mėnesį iki einamojo mėnesio paskutinės dienos.

Ūkininkams ir jų partneriams, laiku sumokėjusiems įmokas, užtikrinamos socialinio draudimo garantijos draudžiant juos pensijų socialiniu draudimu, motinystės, tėvystės ir motinystės(tėvystės) pašalpoms ir sveikatos draudimu.

Laiku sumokėjus sveikatos draudimo įmokas, gaunama ne tik būtinoji medicinos pagalba, bet ir visos kitos Sveikatos draudimo įstatymo numatytos asmens hsveikatos priežiūros paslaugos, apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto. Jei žmogus neapsidraudęs privalomuoju sveikatos draudimu, už medicinos paslaugas turi mokėti pats pagal gydymo įstaigos
nustatytus paslaugų įkainius (išskyrus būtinąją medicinos pagalbą).

Svarbu nepamiršti, kad savarankiškai mokant sveikatos draudimo įmokas už atitinkamą mėnesį įmoką reikia sumokėti iki to mėnesio paskutinės dienos. Pamiršus tai padaryti draustumas privalomuoju sveikatos draudimu nutrūksta, o pradėjus iš naujo mokėti šias įmokas draustu tampama tik po trijų mėnesių.

Nuo 2011 m., jau pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, ūkininkai mokės kiek didesnę socialinio draudimo įmoką. Fiziniams asmenims, kurie verčiasi individualia žemės ūkio veikla, kai žemės ūkio valdos ar ūkio ekonominis dydis pagal valstybės įmonės Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro atliktus skaičiavimus už praėjusių metų mokestinį laikotarpį nuo sausio 1 dienos iki gruodžio 31 dienos yra lygus 4 ekonominio dydžio vienetams arba didesnis, 2011 metams yra nustatytas 28,5 proc. valstybinio socialinio draudimo įmokų tarifas ir 9 proc. sveikatos draudimo įmokų tarifas.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad socialinio draudimo garantijos priklauso ne tik nuo sumos, nuo kurios skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos, bet ir nuo įmokų tarifo dydžio. Jei įmokos mažesnės, mažesnės atitinkamai ir išmokos. Kai apdraustieji mokės viso dydžio įmokas, jų išmokos atitinkamai bus skaičiuojamos nuo viso dydžio draudžiamųjų pajamų – kitaip tariant,
didės šių asmenų pensijos ar motinystės pašalpos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)