Ilgavaisiams agurkams užtenka mažiau šviesos

„Kietaviškių gausos“ direktorius sako, kad kiekvienais metais pirmos pasirodančios lietuviškos daržovės būna salotos vazonėlyje ir ilgavaisiai agurkai. „Planuojame penktadienį pradėti skinti naują derlių – pirmus mūsų įmonėje lietuviškus ilgavaisius agurkus ir tiekti minėtas salotas vazonėlyje“, – teigia M. Pupienis.

Jis pažymi, kad per metus nuimami du derliai: pirmas – nuo kovo pradžios iki birželio pabaigos arba liepos pradžios, o antras – nuo rugpjūčio vidurio iki lapkričio pradžios. Anot M. Pupienio, pirmas derlius visada pasirodo kovo pirmą savaitę, per kurią priskinama iki tonos arba dviejų tonų agurkų. „Kitą savaitę galėsime patiekti į Lietuvos rinką jau keliasdešimt tonų“, – žada „Kietaviškių gausos“ vadovas.

Jis pasakoja, kad pirmieji uždera būtent ilgavaisiai, o ne trumpavaisiai agurkai. Pastarieji esą turėtų pasirodyti tik po dviejų savaičių. „Tiesiog ilgavaisiai ne tokie lepūs šviesai, jie šiek tiek geriau toleruoja mūsų žiemos sąlygas ir dėl to anksčiau dera. Trumpavaisiams agurkams reikia daug daugiau šviesos, kad jie pradėtų derėti“, – aiškina M. Pupienis.

Švieži ir kvapnūs agurkai kvepia stintomis

„Kietaviškių gausos“ direktorius tikina, kad ilgavaisiai agurkai tikrai nėra bekvapiai, kaip dažnai sakoma. Galbūt vartotojai neatkreipia dėmesio, ką perka, svarsto M. Pupienis. „Daug kas pastebi, kad mūsų agurkai kvepia stintomis. O gal stintos kvepia agurkais? Galiu tik pasakyti, kad, kai atvažiuojame ir pateikiame pirmuosius agurkus, parduotuvė tikrai pakvimpa“, – sako „Kietaviškių gausos“ vadovas.

Jis taip pat pabrėžia, kad šiltnamiuose užaugintos daržovės nėra mažiau naudingos, o šviežių daržovių vitaminų ir mineralų – ypač pavasarį – tikrai reikia. „Jos bus nuskintos penktadienį ryte, penktadienį vakare jos jau bus prekybos tinkluose. Jos tikrai nekeliauja 5–6 tūkst. km iš tolimiausių Europos kampų iki mūsų vartotojų. Ką tik nuskintos, o vakare jau bus galima valgyti – šviežias ir kokybiškas“, – tvirtina M. Pupienis.

Lietuviški pomidorai pasirodys balandį

Zofija Cironkienė, Lietuvos daržovių augintojų asociacijos direktorė, teigia, kad „Kietaviškių gausa“ yra pirma įmonė, šią savaitę tiekianti pirmo derliaus ilgavaisius agurkus.

„Turime ir kitų šiltnamių, pavyzdžiui, „Evaldo daržovės“. Jie irgi rinkai jau teikia salotas, kitą savaitę pradės tiekti ir Lietuvoje išaugintas prieskonines daržoves vazonėliuose. Taigi po truputį daržovių bus vis daugiau ir daugiau“, – sako Z. Cironkienė. Jos teigimu, ilgainiui atsiras trumpavaisių agurkų, o balandžio pabaigoje – ir lietuviškų pomidorų.

Pasak Lietuvos daržovių augintojų asociacijos vadovės, lietuviškos daržovės tuo ir patrauklesnės už atvežtines, kad yra užaugintos Lietuvoje ir nebuvo ilgai transportuojamos. „Jos visų pirma laimi tuo savo šviežumu. Na, o kaina būna įvairi. Žinoma, kad Lietuvoje užauginti daržoves yra brangiau negu Pietų šalyse, ir kaina kartais yra ne Lietuvos augintojo naudai, nes jos yra šiek tiek didesnės“, – pažymi Z. Cironkienė.