Nors šie metai nedėkingi ir remontantinių aviečių augintojams, nė vienas neketina atsisakyti jų auginti. Įpusėjus rugsėjui kilogramas šių uogų sostinėje kainuoja 10–14 Lt.

Stiebus reikia nupjauti

Ne tokios saldžios, kaip sunokstančios vasarą, remontantinės avietės turi vieną itin svarbų privalumą – jos nebūna kirmėlėtos. Jei neužklumpa rudeninės šalnos ir užtenka saulės, skinti jas galima beveik kasdien. Sumanios šeimininkės avietes šaldo, verda iš jų uogienę ir sirupą.

Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Sodininkystės ir daržininkystės instituto darbuotoja dr. Loreta Buskienė sakė, kad ir mėgėjų, ir užsiimančiųjų versline uogininkyste dėmesys vis labiau krypsta į remontantines avietes.

„Prieš porą šimtmečių buvo sukurtos pirmosios aviečių veislės, kurioms nebūtinas ramybės periodas su žema temperatūra. Tai remontantinės avietės, derančios ne tik ant dvimečių, bet ir ant vienmečių stiebų, t. y. du kartus per metus. Vasarą dera įprastinės avietės, o remontantinės labiau domina tuos, kurie derlių nori skinti rudenį“, – sakė mokslininkė. Vėlai rudenį visus stiebus nupjovus iki žemės paviršiaus, kitais metais dera tik vienmečiai ūgliai, kurie brandina vieną, tačiau ankstyvesnį ir gausesnį rudeninį uogų derlių. Tai iš esmės naujas ir versliniams uogynams perspektyvus aviečių auginimo būdas, turintis daug privalumų.

Atrinko geriausias veisles

Sodininkystės ir daržininkystės institute buvo ištirtas ir įvertintas introdukuotų remontantinių aviečių veislių augumas bei produktyvumas Lietuvos agroklimato sąlygomis, atrinktos versliniam auginimui tinkamiausios veislės.

Tirtos remontantinių aviečių veislės: „Polka“, „Pokusa“, „Polesie“ ir geltonuogė „Poranna Rosa“. Standartine veisle duomenims palyginti parinkta lenkiška aviečių veislė „Polana“, jau esanti Nacionaliniame augalų veislių sąraše. Ankstesniuose institutuose atliekant tyrimus paaiškėjo, kad ji labai derlinga.

„Remontantinių veislių avietėms labai svarbu, kad jos pradėtų derėti kuo anksčiau ir iki rudens šalnų sunokintų kuo daugiau uogų. Tyrimų duomenimis, anksčiausiai pradėjo derėti „Pokusa“ veislės avietės – antroje liepos pusėje. „Polka“ ir „Polana“ aviečių pirmosios uogos sunoko panašiu laiku. „Polesie“ avietės pradėjo derėti pirmoje rugpjūčio pusėje. Vėlyviausia veislė buvo „Poranna Rosa“, pradėjusi nokinti uogas rugpjūčio pabaigoje – rugsėjo viduryje, – sakė pašnekovė. – Aviečių produktyvumą lemia derančių stiebų kiekis ploto vienete. Daugiausia vienmečių stiebų metro ilgio augalų juostoje suformavo standartinė aviečių veislė „Polana“.

Derlių lemia derančios stiebo dalies ilgis

Aviečių derlius, pasak specialistės, priklauso ne tik nuo stiebų kiekio, bet ir nuo jų išsivystymo. Stambiausius stiebus užaugino „Pokusa“ avietės, tačiau nedaug nuo jų skyrėsi ir „Poranna Rosa“ bei „Polka“ veislių augalų stiebai. Palyginus remontantinių veislių aviečių stiebų aukštį, esminių skirtumų nenustatyta. Šių aviečių derlingumui didesnę įtaką turi ne stiebo aukštis, o derančios stiebo dalies ilgis.

Ilgiausią derančią stiebo dalį suformavo standartinės veislės „Polana“, taip pat „Polka“ ir „Pokusa“ avietės, o mažiausią – „Poranna Rosa“ avietės.

Vertinant remontantinių veislių aviečių vidutinę uogos masę, nustatyta, kad „Polka“ aviečių uogos (3,38 g) stambumu prilygo standartinės veislės „Polana“ uogoms (3 g), o kitų veislių uogos buvo stambesnės. Uogų stambumu išsiskyrė aviečių veislė „Pokusa“ (5,02 g), jos vidutinis uogos svoris 67 proc. didesnis už standartinės veislės aviečių uogos svorį.

Pagal degustacijos rodiklius kokybe išsiskyrė „Polka“ aviečių uogos. Jos buvo išoriškai patraukliausios ir skaniausios.

Remontantinių aviečių privalumai

Žiemą nepašąla remontantinių aviečių stiebai, nes jos dera ant tais pačiais metais išaugusių stiebų. Nesutampa kai kurių kenkėjų (paprastųjų avietinukų, avietinių žiedgraužių) ir aviečių augimo ciklas, nes uogos sunoksta rudenį, todėl nebūna sukirmijusios. Galima sėkmingai taikyti integruotą augalų apsaugos sistemą, nes pirmoje vasaros pusėje avietės nežydi ir nedera.

Versliniuose uogynuose remontantines avietes labai paranku skinti mechanizuotai, nes jos auga stiebų viršuje, be to, visi stiebai dera.

Remontantinių aviečių veislių savybės

„Polana“ – pasaulio versliniuose avietynuose paplitusi remontantinių aviečių veislė. Derlius ankstyvas ir gausus, uogos neblogos kokybės. Pradeda derėti rugpjūčio pirmą dešimtadienį, iki rudens šalnų sunoksta dauguma uogų. Krūmai – 1,1–1,5 m aukščio, glausti, leidžia nemažai atžalų. Stiebai statūs, tvirti (nereikia atramų), vidutinio storio, su retais mažais dygliukais.

„Polka“ – nauja ir pasaulyje sparčiai plintanti remontantinių aviečių veislė. Derlius ankstyvas, uogos geros kokybės, stambios, skaisčiai raudonos, blizgančios, tvirtos, labai gero skonio. Pradeda derėti anksti – liepos pabaigoje ar rugpjūčio pradžioje. Krūmai apie 1,5 m (iki 1,8 m) aukščio, išleidžia vidutinišką kiekį stiebų.

„Pokusa“ – remontantinių aviečių veislė versliniams uogynams ir mėgėjiškiems sodams. Uogos labai stambios, tamsiai raudonos, širdies formos, neblizgančios. Pradeda derėti panašiu laiku, kaip „Polana“. Krūmai stipraus augumo (iki 2 m), stiebai gana tvirti, ties viršūne lenkti, su mažais retais dygliukais.

Vidutinio derlingumo, vertinama kaip desertinė veislė, išauginanti labai stambias uogos ir ilgai deranti. Gali būti auginama ir po priedangomis.

„Polesie“ – naujausia remontantinių aviečių veislė, skirta desertui vietos rinkoje ir sodininkams mėgėjams. Uogos stambios ar labai stambios, tamsiai raudonos, neblizgančios, širdies formos. Krūmai vidutinio augumo, galima auginti be atramų.

„Poranna Rosa“ – geltonuogė remontantinių aviečių veislė mėgėjiškiems sodams. Pradeda derėti rugsėjo pradžioje. Uogos gražios išvaizdos, ryškiai geltonos, stambios, apvalios, tvirtos, skanios, nuskintos gana ilgai negenda. Krūmai apie 1,5 m aukščio, išleidžia vidutiniškai ar mažai dyg­liuotų stiebų.

Kaip tręšti ir paruošti žiemai

Remontantinės avietės labai mėgsta perpuvusį mėšlą ar kompostą, juo geriausia tręšti avietes rudenį. Rudenį arba anksti pavasarį avietes reikia patręšti bechlorėmis kompleksinėmis trąšomis, turinčiomis daugiau kalio. Amonio ar kalcio salietra tręšiama 2–3 kartus (balandžio–birželio mėn.), vėliau galima purkšti lapus kompleksinėmis trąšomis.

Žiemai remontantinės avietės paruošiamos taip: stip­riai pašalus dirvai, visi stiebai nukarpomi sekatoriumi iki pat žemės. Labai naudinga jas pamulčiuoti durpėmis, kompostu ar perpuvusiu mėšlu.