Tiesa, turguje šių šviežių šakniavaisių rasti neįmanoma, nes mūsų krašto ūkininkai savo derlių tiekia tik didiesiems prekybos centrams

Turguje karaliauja tik atvežtinės šviežios bulvės.

Mūsų bulvių augintojai ne tik patys pirmieji sugeba užauginti ankstyvąsias bulves, bet ir jų kasami derliai yra bene didžiausi visoje Lietuvoje.

Po 1,40 euro

Kėdainių rajone po bulvienojų lauką zujanti ūkininko Rimanto Žebarausko žemės ūkio technika jau kasa ankstyvąsias bulves. Pirmą lietuvišką derlių ūkininkas pradėjo kasti prieš pat Tėvo dieną.

Pirkėjai lietuviškų R. Žebarausko ar kitų ūkininkų bulvyčių gali rasti vos keliuose didžiuosiuose mūsų šalies prekybos centruose, o už jų kilogramą prašoma 1,40 euro.

Nebūtų kasęs

Pats ūkininkas sako, kad jei ne prekybos tinklų pageidavimai, pats gal taip anksti bulvių ir nebūtų kasęs, mat jos dar gali augti. Kol kas jos yra dar nedidelės.

„Bulvės dar auga. Užsakymai, bent jau kol kas tikrai nėra dideli.

Prekybos tinklai užsakė jų. Matyt, pažiūrės kaip žmonės jas perka, ar yra paklausa. Kiek pats girdžiu, tai žmonės labai pasiilgę šviežių lietuviškų, o ne iš svečių šalių atvežtų bulvių“, – teigė R. Žebarauskas.

Turguose – atvežtinės

Pirmosios lietuviškos bulvės ir turguje tikrai nebus pigios, mat čia, kur gausu atvežtinių bulvių, (nors neretas prekeivis teigia, kad jos visgi lietuviškos) už jų kilogramą prašo po 1 eurą.

Ant prekystalių dar yra ir pernykščių bulvių, už kurias prašoma nuo 30 iki 50 euro centų. Pasak ūkininko R. Žebarausko, lietuviškų bulvių kaina visuomet yra aukštesnė, o šiais metais kaina pakilo ir dėl pavasarį siautusių šalnų.

Bulvės nepigs

Nors sėklines bulves ūkininkas į žemę sukišo dar kovo mėnesio pradžioje, jos buvo augintos po dangomis, tačiau šaltoje žemėje jos neaugo. O ir apskritai taip anksti mūsų klimato sąlygomis sodinti bulves – didelė rizika, tačiau mūsų krašto ūkininkai kasmet grumiasi su gamta, kadangi net ir taikant naujausias technologijas gamta gali iškrėsti eibių.

O šiemet adrenalino buvo dar daugiau – balandžio viduryje užklupę nemaži šalčiai laikėsi kelias naktis.

„Bulvių kainų kritimo šią savaitę tikrai nebus. Dar bulvės auga labai silpnai. Juolab kad net ir praėjusį šeštadienį mūsų šalyje nuo šalnų nukentėjo nemažai bulvių. Jos pašalo vakarų Lietuvoje, šalnos neaplenkė ir mūsų rajono.

Tos šalnos kažkokiom bangom praėjo... Tuomet aišku, kad neišvengiami ir nuostoliai“, – situaciją paaiškino R. Žebarauskas.

Teko gelbėti Kėdainių rajono ūkininkas ūgtelėjusias bulves nuo šalnų saugo liedamas ant jų vandenį.

Tačiau šiemet net ir liejimo sistemos ėmė strigti, be to, ne visiems laukams jų pakako. R. Žebarauskas, priklausomai nuo taikomos sėjomainos, bulvių kasmet augina nuo 80 iki 120 hektarų, iš kurių apie 20 hektarų – ankstyvosios.

„Septynis hektarus naktį laistome, o kitam plotui neužtenka įrangos. Bandėme vandenį lieti su purkštuvais, bet to nepakako. Tad kur pasėliai nebuvo laistyti, bulvės visgi apšalo“, – šiųmetę situaciją apibūdino R. Žebarauskas.