Ūkininkas turi tapti aktyvus

Pagal naujosios Kaimo plėtros programos reikalavimus ūkininkas privalo tapti aktyviu ne vėliau, kaip per 18 mėnesių nuo įsikūrimo, t. y. pirmos paraiškos tiesioginėms išmokoms gauti pateikimo dienos. Jo ūkis ir valda turi būti pirmą kartą įregistruoti ne anksčiau kaip vieneri metai iki paraiškos paramai gauti pateikimo.
Paramą siekiantis gauti asmuo paraiškos pateikimo dieną turi būti jaunesnis kaip 40 metų amžiaus.

Ūkininkavimo pradžiai paramos prašantis jaunas žmogus taip pat privalo turėti profesinių įgūdžių ir kompetencijos. Jei neturi, jiems įgyti nuo sprendimo skirti paramą dienos suteikiamas ne ilgesnis kaip 36 mėn. laikotarpis.

„Skirtingai nei ankstesniu paramos laikotarpiu, žemės ūkio mokslų baigimo pažymėjimo nepakanka – visi paramos įsikūrimui prašantys jaunieji ūkininkai turės išklausyti minimalią ūkininkavimo pradmenų programą“, – pabrėžia NMA vyriausioji specialistė Virginija Liukpetrytė. Šią programą jie turi būti išklausę ne anksčiau, kaip vieneri metai iki paraiškos paramai jaunųjų ūkininkų įsikūrimui arba paraiškos tiesioginėms išmokoms pateikimo.
Pagal naująją KPP remiama ne tik žemės ūkio veikla, bet ir perdirbimas. Pavyzdžiui, javus auginantis jaunasis ūkininkas galės ne tik parduoti grūdus, bet ir gaminti iš jų miltus ar kepti duoną bei gauti paramą šioms veikloms.

Paraiškas vertins balais

Naujuoju laikotarpiu pareiškėjų pateikti projektai paramai gauti bus atrenkami taikant balus už
tam tikrų kriterijų atitikimą. Siekiant gauti paramą, surinkti tam tikrą balų skaičių – būtina. KPP
veiklos srities „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ įgyvendinimo taisyklėse numatytas minimalus
balų skaičius yra 35. Jeigu projektų atrankos vertinimo metu nustatoma, kad projektas nesurinko
privalomojo mažiausio balų skaičiaus, paramos paraiška bus atmetama.

Naujovės laukia ir išmokant paramą. Parama bus išmokama dviem arba trimis dalinėmis išmokomis atsižvelgiant į verslo plane numatytas veiklas per ne ilgesnį kaip penkerių metų laikotarpį nuo sprendimo skirti paramą priėmimo dienos. Nuo šiol pusė sumos bus išmokama iš karto priėmus sprendimą skirti paramą. Jeigu verslo planas įgyvendinamas per trejus metus, kita pusė išmokama tinkamai įgyvendinus verslo planą. Jeigu verslo planas įgyvendinamas ilgiau nei trejus metus, antroji, tarpinė, išmokos dalis, sudaranti 30 proc. visos paramos sumos, paramos gavėjui išmokama jam investavus ne mažiau kaip 80 proc. išmokėtos Trečioji, paskutinė, 20 proc. išmokos dalis mokama tinkamai įgyvendinus verslo planą.

Vienam paramos gavėjui gali būti skiriama ne didesnė nei 50 tūkst. eurų (be PVM) paramos suma. Kuriamiems gyvulininkystės ūkiams – ne daugiau nei 60 tūkst. eurų (be PVM).

Tapo tikru ūkininku

Kelmės rajone, Akmenių kaime (Vaiguvos sen.), ūkininkaujantis Andrius Maziliauskas pasinaudojo ankstesniojo laikotarpio programa – kreipėsi jaunųjų ūkininkų įsikūrimui skirtos Europos Sąjungos (ES) paramos. Tada jam nebuvo nė 30-ies metų, o žemės jis teturėjo 12 ha, dovanotos tėvų. Dabar ūkininkas turi 120 ha, laiko mėsinių bei melžiamų karvių bandą.

Kaip reikalavo to meto priemonės taisyklės, A. Maziliauskas baigė minimalią ūkininkavimo pradmenų programą, atitiko kitus nustatytus reikalavimus, tad gauti paramą jam nebuvo kliūčių. Jaunajam ūkininkui buvo skirta beveik 40 tūkst. eurų (138 tūkst. litų) parama, už kurią jis nusipirko naują traktorių bei šieno rulonų vyniotuvą. „Ateityje galvoju pereiti prie mėsinės gyvulininkystės. Jeigu leis galimybės, būtinai dar pirksime žemės ir didinsime mėsinių galvijų bandą“, – planuoja jaunasis ūkininkas.

Paraiškas paramai pagal KPP priemonės „Ūkio ir verslo plėtra“ veiklos sritį „Parama jaunųjų ūkininkų įsikūrimui“ galima teikti iki balandžio 30 d. Jos priimamos NMA teritoriniuose paramos administravimo skyriuose.

Daugiau informacijos apie naująją programą, administravimo bei priemonių įgyvendinimo taisykles galima rasti NMA interneto svetainėje.

Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk prie NMA „Facebook“ paskyros!

Užsk. Nr. 2015/04-002.

Šaltinis
Nacionalinė mokėjimo agentūra
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)