„Prašome pradėti procedūrą, pagal kurią elektrinės turtas kartu su darbuotojais bus grąžintas savininkui – savivaldybės įmonei „Vilniaus šilumos tinklai“. Tokia veiksmų seka yra privalomai numatyta šilumos ūkio nuomos sutartyje, - pranešime sakė „Vilniaus energijos“ prezidentas Linas Samuolis.

Sprendimą sustabdyti elektros gamybą kogeneracinėse jėgainėse priėmė Vyriausybė, praėjusią savaitę nutarusi nuo 2016 metų sausio 1 dienos panaikinti Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) kvotas elektrinėms. Energetikos ministerija taip pat viešai paskelbė, kad VE-3 nebėra būtina Vilniaus miestui apsirūpinti šiluma.

Panaikinus VIAP kvotas, Vilniaus trečiosios termofikacinės elektrinės veikla tampa neįmanoma, nes šios jėgainės įrenginių technologinė schema neleidžia gaminti šilumos negaminant elektros energijos.

Anot L. Samuolio, svarbiausia dabar – sulaukti aiškaus atsakymo iš savivaldybės dėl elektrinės turto ir žmonių perdavimo įmonei „Vilniaus šilumos tinklai“.

„Stabdomos elektrinės darbuotojai baigs savo veiklą bendrovėje „Vilniaus energija“ nuo 2016 metų sausio 1 dienos. Pagrindinis klausimas šiuo metu – ar darbuotojai nuo šios datos tęs darbą įmonėje „Vilniaus šilumos tinklai“, - sakė L. Samuolis.

Pasak pranešimo, įstatymai numato, kad darbuotojai apie atleidimą turi būti informuoti prieš du mėnesius, todėl atsakymo iš savivaldybės dėl elektrinės personalo likimo „Vilniaus energijai“ svarbu sulaukti iki spalio 31 dienos.

„Vilniaus energija“ yra pasiruošusi ir tam atvejui, jeigu „Vilniaus šilumos tinklai“ atsisakytų išsaugoti maždaug 200 Vilniaus trečiąją termofikacinę elektrinę eksploatuojančių aukštos kvalifikacijos darbuotojų.

„Šią situaciją esame aptarę su profsąjungomis, mūsų santykiai su darbuotojais yra apibrėžti kolektyvine sutartimi. Bendrovė iš savo lėšų jau yra suformavusi virš 1,5 mln. Eurų fondą išeitinėms kompensacijoms išmokėti“, - teigė L. Samuolis. Kompensacijos nedidintų šilumos kainos, nes būtų mokamos „Vilniaus energiją“ valdančios kompanijos „Veolia“ lėšomis.

Pasak pranešimo, jei darbuotojų neperims „Vilniaus šilumos tinklai“ ir prireiks išeitinių kompensacijų, jos priklausys nuo darbo stažo, kaip tai nustato LR darbo kodeksas. Daugelis VE-3 dirbančiųjų yra ilgamečiai aukštos kvalifikacijos darbuotojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)