„Nukem Technologies“ teiginiai, kad su „Vėtrūna“ visiškai atsiskaityta yra įžūlus melas. „Vėtrūnos“ išrašytos ir pačių „Nukem Technologies“ patvirtintos sąskaitos yra iki šiol neapmokėtos. Bendra reikalavimų suma siekia 20 mln. litų. „Vėtrūna“ advokatai pastaruosius mėnesius rengia dokumentus tarptautinei bylai „Nukem Technologies“ iškelti, teisinis procesas netrukus prasidės“, - sakė „Vėtrūna“ generalinis direktorius Rolandas Baškys.

„Dar kartą patvirtinu, kad „Nukem“ neskolinga „Vėtrūnai“ pinigų. Šiuo metu vertinama, kokie darbai yra atlikti ir kiek pinigų yra sumokėta. Kol šis vertinimas yra nebaigtas, mes neatskleisime jokių finansinių detalių, nes tai būtų sutarties pažeidimas“, - teigė „Nukem Technologies“ komunikacijos vadovė Beate Scheffler.

Nesusitaria, kas nutraukė sutartį

Pirmadienį „Nukem Technologies" vadovas Ulfas Kutscheris žurnalistams teigė, jog bendrovė nusprendė nutraukti sutartį su „Vėtrūna“ dėl nekokybiškai atliktų darbų, tačiau R. Baškys sako, jog „Vėtrūna“ sutartį su „Nukem Technologies“ nutraukė dėl vėluojančių atsiskaitymų.

„Rangos sutartį nutraukė ne „Nukem Technologies", o pati "Vėtrūna" dėl „Nukem Technologies" kaltės. Tik po to, kai rangos sutartį nutraukė "Vėtrūna", pranešimą dėl rangos sutarties nutraukimo dėl neva be pagrindo nutrauktų statybos darbų pateikė ir "Nukem Technologies", - dėsto R. Baškys. - Rangos sutarties nutraukimo iš "Vėtrūnos" pusės priežastis būtent ir buvo „Nukem Technologies" piktybiškas vėlavimas atsiskaityti su "Vėtrūna".

Šiai dienai "Nukem Technologies" skola "Vėtrūnai" vien tik už iki rangos sutarties nutraukimo atliktus darbus sudaro keletą milijonų litų, todėl „Nukem Technologies" tvirtinimai, kad su "Vėtrūna" yra "atsiskaityta pagal visas pateiktas sąskaitas" yra visiškai neteisingi. Savaime suprantama, kad negaudama apmokėjimo iš „Nukem Technologies", "Vėtrūna" negalėjo atsiskaityti su savo subrangovais ir buvo priversta sustabdyti darbus, o vėliau ir nutraukti rangos sutartį.“

R. Baškys teigia, kad „Nukem Technologies" pasisakymai, kad rangos sutartis buvo nutraukta dėl nepatenkinamos darbų kokybės, yra nepagrįsti ir neatitinka "Nukem Technologies" dokumentuose nurodyto rangos sutarties nutraukimo pagrindo.

„Be to, "Nukem Technologies" įvardijami statybos darbų kokybės trūkumai dažnai buvo sąlygoti pačios „Nukem Technologies" netinkamo įsipareigojimų vykdymo - nekokybiškos, nepilnos projektinės dokumentacijos, taip pat vėlavimo ją pateikti“, - sako R. Baškys.

Kartoja skolų neturintys

„Mes neturime jokių skolų „Vėtrūnai“. „Vėtrūna“ yra skolinga mums pinigų, - sako "Nukem Technologies" prie IAE statančios laikinąją panaudoto branduolinio kuro saugyklą B1 bei kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo bei saugojimo kompleksą B3,4, statybos darbų vadovas Thomas Pietschas. - Dabar vyksta normalus buvusios sutarties vertinimas: yra pateikiamos sąlygos, tuomet reikia sutarti dėl galutinės sąskaitos ir dažniausiai tiksli galutinė sąskaita gali būti nustatyta projekto pabaigoje, taigi, mes turime jį (projektą - DELFI) užbaigti, kad žinotume, kiek išleidome.

„Vėtrūna“ turėjo įsipareigojimą įvykdyti su jais sudarytą sutartį, tačiau jie to įsipareigojimo netesėjo, sutartis turėjo būti nutraukta.“

Pasak T. Pietscho, kol kas nėra sutarta dėl galutinės sumos, kokios vertės darbų atliko „Vėtrūna“, tačiau ši įmonė „Nukem“ pateikė sąskaitas, kuriose nurodė, „Vėtrūnos“ manymu, jiems priklausančią sumokėti sumą. Jis taip pat sako, jog „Vėtrūna“, būdama generaliniu rangovu, turėjo užtikrinti kokybišką darbų vykdymą statybvietėje, tačiau jei toks procesas nėra užtikrinamas, užsakovas, tai yra „Nukem Technologies“, turėjo teisę sustabdyti mokėjimus.

„Jie mums pateikė savo situacijos vertinimą, kiek, jų manymu, jie turi teisę gauti, ir mes jiems pateikėme savo vertinimą, - dėsto T. Pietschas. - Gali būti, jog šalys yra skirtingos nuomonės, o dėl to (sumos - DELFI) gali būti susitarta taikiu derybų būdu arba netaikiu būdu, tai yra teismo sprendimu. Situacija dar nėra išspręsta.“

Jis sako, jog, pavyzdžiui, projekto B1 atveju, „Vėtrūna“ „Nukem Technologies“ yra skolinga dvigubai tiek, kiek bendrovė pateikė sąskaitų „Nukem Technologies“, tačiau atsisakė patikslinti, kokio dydžio skolos yra, nes su „Vėtrūna“ nebuvo sutarta paviešinti skaičius.

„Mes sumažinome išrašytas sąskaitas iki sumos, kuri, mūsų manymu, jiems priklauso, ir mes apmokėjome šias sąskaitas, - teigia T. Pietschas. - Kai kurios sąskaitos fiziškai negalėjo būti apmokėtos, nes „Vėtrūna“ buvo mums skolinga pinigų ir mes turėjome nuskaičiuosi jų skolą „Nukem“.

DELFI skelbė, jog tikimasi, kad darbai statant laikinųjų branduolinių atliekų ir panaudoto kuro saugyklas prie Ignalinos atominės elektrinės bus baigti iki 2013 m. pabaigos, dabar statybvietėje dirba du generaliniai rangovai, Visagino įmonės „Vilstata" ir „Monrema".

Ignalinoje šiuo metu vykdomi du dideli projektai: panaudoto branduolinio kuro laikina saugykla (B1) ir naujas Ignalinos AE kietųjų radioaktyviųjų atliekų tvarkymo ir saugojimo kompleksas (B2/3/4).
B1 kainuoja 193,5 mln. EUR (668 mln. litų), projekto pradinė kaina siekė 92,7 mln. EUR (320 mln. litų). Projekto kaina padidėjo dėl to, kad buvo įsigyta 150 papildomų konteinerių (256,2 mln. litų: 206,1 mln. litų už konteinerius ir 50 mln. litų kainos pabrangimo koregavimas), likusi suma 91,2 mln. litų skirta nenumatytoms situacijoms apmokėti: papildomos darbo jėgos pritraukimas - 20,7 mln. litų, bei kitokioms rangovo pretenzijoms apmokėti.

B234 kainuoja 124 mln. EUR (428 mln. litų), projekto pradinė kaina 120 mln. EUR (414 mln. litų).
Projektas pabrango 13,7 mln. litų, nes buvo priimtas taikintojo sprendimas dėl B3/4 ribų perkėlimo (8,4 mln. litų), taip pat dėl projekto keitimų, suderintų su Ignalinos AE (5,3 mln. litų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)