Dokumentas patvirtintas dalyvaujant Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui ir Kinijos lyderiui Xi Jinpingui.

Kaip papasakojo Gazprom" vadovas Aleksejus Mileris, memorandumas susijęs su trečiosios dujotiekio gijos iš Rusijos Tolimųjų Rytų į Kiniją statybų.

Šiandien buvo pasirašytas memorandumas dėl dujų tiekimo iš Rusijos Federacijos - Tolimųjų Rytų regiono - į Kiniją. Memorandumą pasirašė Gazprom" ir mūsų partneriai iš Kinijos, bendrovė CNPC", - sakė A. Mileris.

Dar gegužės pradžioje A. Mileris bei Kinijos CNPC viceprezidentas pasirašė susitarimą dėl dujų tiekimo vakariniu maršrutu, t.y. iš Vakarų Sibiro telkinių per Altajų.

Eksportas per Altajaus regioną bus vykdomas iš tų pačių telkinių kaip ir tiekimas į Europą, t.y. iš Vakarų Sibiro.

Dujos bus pumpuojamos dujotiekiu Sila Sibiri", pradėtu statyti dar praėjusių metų rugsėjį. Šių metų balandį "Gazprom" vadovas pažadėjo, kad statybos užtruks ne ilgiau kaip šešerius metus.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ anksčiau rašė, kad nors pasiekus susitarimą Kinija taptų stambiausia „Gazprom“ kliente, šalies ekonomika šiuo metu susidūrusi su rimtais sunkumais dėl perteklinio gamybos pajėgumo, sumažėjusių investicijų ir nestabilios situacijos akcijų biržose.

„Situacija Kinijoje nėra palanki naujam dujų sandoriui pasirašyti“, - mano vyriausiasis mokslinis darbuotojas iš Londone įsikūrusio Oksfordo energetikos tyrimų instituto Keun Wook Paikas.

Praėjusiais metais po beveik dešimtmetį trukusių derybų V. Putinui pavyko pasirašyti sutartį dėl dujų tiekimo į Kiniją iš Rytų Sibiro. Ši sutartis tapo santykių tarp didžiausios pasaulio energijos išteklių eksportuotojos ir didžiausios pasaulio šių išteklių importuotojos pagrindu.

Kaip rugpjūčio 20 d. pranešė valstybinė naujienų agentūra ITAR-TASS, cituodama Rusijos ambasadoriaus Kinijoje Andrejaus Denisovo žodžius, bet koks naujas susitarimas, pasirašytas V. Putino vizito Kinijoje metu, taptų tam tikra dovana.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)