"Mes tikimės, sakome tiesiai: jeigu Rusija norės ateiti ir dalyvauti - prašome, tegu ateina", - sakė žurnalistams pirmadienį ministras pirmininkas Mykola Azarovas.

Sandoris dėl dujų buvo sudarytas dešimčiai metų 2009 metų sausį po šalių ginčo, per kurį su pertrūkiais buvo tiekiamos Rusijos dujos į Europos rinką.

Dabar nukentėjusi nuo ekonomikos krizės Ukraina teigia, kad importinių dujų kaina - nepakeliama ir viena aukščiausių Europoje: trečiajame ketvirtyje ji buvo 354 doleriai už 1 tūkst. kub. m, o ketvirtajame priartėjo prie 400 dolerių. "Naftogaz" vadovas Jevhenas Bakulinas Ukrainos "5 kanalo" laidoje pirmadienį sakė, jog mano, kad teisinga kaina būtų 230 dolerių.

Sudariusi susitarimą su premjeru Vladimiru Putinu Ukrainos premjerė Julija Tymošenko kitais metais prarado postą, kai pralaimėjo prezidento rinkimus Viktorui Janukovyčiui, o dabar yra areštuota kaip teisiamoji. Ji neigia kaltinimus, kad padarė Ukrainai nuostolių.

Tarptautiniame susitikime Dušanbėje šeštadienį Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pagrasino Maskvai arbitražo teismu Stokholme, bet po dviejų dienų jo užsienio reikalų ministras, atvykęs į Maskvą, sušvelnino akcentus, pasiūlydamas neprivesti reikalo prie teismo.

Kompromiso variantas nuskambėjo iš premjero lūpų. Praėjusią savaitę M.Azarovas pranešė Kremliui ir Vakarams, jog ketina pasiekti kainos sumažinimą, padalinęs valstybinę naftos ir dujų bendrovę "Naftogaz", kuri importuoja dujas iš Rusijos, į kelias įmones, kurių akcijos bus pasiūlytos investuotojams.

"Mes sakome, kad šios bendrovės, kuriai bus perduota licencija išgauti trilijoną kub. m dujų, aktyvai bus patrauklūs investuotojams: į šalį ateis rimtos investicijos", - sakė M.Azarovas.

Jis nepatikslino, kur yra dujų telkinys ir pagal kokią metodiką atlikti įvertinimai.

Ekspertai abejojo, ar yra didelių dujų telkinių Ukrainoje. Valdininkai minėjo netradicinius žaliavos šaltinius - ir šachtų metaną, ir skalūnų dujas, bet šakos analitikai sako, kad šalis neturi tokiai gavybai pakankamai lėšų ir technologijų.

Naują Maskvos ir Kijevo ginčą įdėmiai stebi ES, kuri ragina neleisti, kad pasikartotų dujų tiekimo pertrūkiai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją