Tačiau ji neims staiga šuoliuoti į viršų ir į praėjusių metų lygį negrįš, tačiau šių metų pabaigoje barelis „Brent“ rūšies naftos gali kainuoti apie 60 JAV dolerių, o kitų metų pabaigoje – apie 70 JAV dolerių už barelį.

Dabar naftos barelio kaina sukasi apie 50 JAV dolerių ir per pusmetį jos kaina yra nukritusi daugiau nei 50 proc.

Banko ekonomistai skaičiuoja, kad šiemet nafta bus 35 proc. pigesnė nei pernai skaičiuojant eurais ir tai reiškia, kad vienas Lietuvos vairuotojas vidutiniškai per metus sutaupys 143 eurus (493 Lt), o visi namų ūkiai per metus kartu sutaupys 254 mln. eurų (apie 877 mln. Lt).

„Swedbank“ banko vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis laikosi nuomonės, kad visų dėl pigesnio kuro sutaupytų pinigų lietuviai neskubės išleisti.

„Tai yra vienas procentas visų vartojimo išlaidų, o tai yra tikrai didelis impulsas Lietuvos gyventojų perkamajai galiai. Žinoma, įtaka ekonomikai labai priklausys nuo to, ką gyventojai darys su sutaupytomis lėšomis. Mes prognozuojame, kad nebus labai didelio impulso namų ūkių vartojimui ir jis augs šiek tiek lėčiau nei pernai. Tai turbūt yra susiję su neigiamais lūkesčiais, kurie yra žemiausiame lygyje nuo 2012 m. Jų tikrai nepagerins didėjanti įtampa tarp Rusijos ir ES“, - pristatydamas ekonomikos apžvalgą sakė jis.

Taip pat ekonomistas teigia, kad atpigusi nafta yra gera žinia ir Lietuvos pramonės flagmanui – naftos perdirbimo gamyklai „Orlen Lietuva“.

„Gera naujiena yra tai, kad atpigusi nafta padidino naftos perdirbimo gamyklos konkurencingumo, nes perdirbo maržos neigiamai koreliuoja su naftos kaina. Gamybinių pajėgumų išnaudojimo lygis nuo dugno, pasiekto praėjusių metų pirmą ketvirtį, kai ji išnaudojo tik 58 proc. savo pajėgumų, metų pabaigoje padidėjo iki 87 proc. Tai rodo, kad kalbos apie naftos perdirbimo gamyklos uždarymą ar veiklos stabdymą bus atidėtos“, - komentavo N. Mačiulis.

Taigi, anot jo, naftos pigimas Lietuvai turi neigiamos įtakos per Rusijos problemas, tačiau tuo pačiu daro teigiamą įtaką šalies ekonomikai per didėjančią gyventojų perkamąją galią ir atsigavusią „Orlen Lietuva“.

„Vis tik galutinis efektas yra labiau neigiamas, nes Rusijos recesija atsilieps gerokai Lietuvos ekonomikai“, - pripažino N. Mačiulis.

Banko ekonomistai Rusijai šiemet prognozuoja 6 proc. nuosmukį, nors ankstesnė prognozė buvo vos 0,6 proc. kritimas. Lietuvos ekonomikos prognozė taip pat sumažinta 1 proc. punkltu iki 2,3 proc.

DELFI jau rašė, kad šios savaitės pradžioje ir populiariausias 95 markės benzinas kai kuriose sostinės degalinėse jau kainuoja mažiau nei eurą. Praėjusią savaitę vieno euro ribą pramušė ir dyzelinas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)