Padidins pralaidumą

Pasak R. Masiulio, baigiamas tiesti Klaipėdos-Kuršėnų dujotiekis leis maksimaliai išnaudoti SGD terminalo pajėgumus. „Iki šiol dujotiekio pralaidumas siekė tik 2 mlrd., o turėsime apie 4 mlrd. kubinių metrų dujų pralaidumą. Jei tik bus poreikis, visas dujas iš terminalo galėsime pumpuoti šiaurės kryptimi, Latvijos dujų saugyklų link. Taip pat ir į Estiją, o kai ši šalis susijungs su Suomija, tokiu būdu ir į Suomija. Tad naujasis dujotiekis pilnai išnaudos terminalo pajėgumus“, - sakė energetikos ministras.

Jo teigimu, ėmus veikti terminalui, Lietuvoje dujų kaina krito apie 20 proc. „O pramoniniams vartotojas, pritaikius ir „Gazprom“ taikomą nuolaidą, apie 40 proc. Šiuo metu Lietuvoje dujos, per visą nepriklausomybės laikotarpį, dujos kainuoja mažau nei Latvijoje, kurios saugyklose buvo laikomos „Gazprom“ dujos. Terminalo nauda yra ta, kad jis uždeda „lubas“ į Lietuvą patenkančių dujų kainai. Terminalo ir „Gazprom“ dujų kainos skaičiuojamos pagal skirtingus indeksus, vienu metu vienos pigesnės, o kitos brangesnės. Tačiau imant vidurkį, dujų kaina Lietuvos vartotojams sumažėjo“, - džiaugėsi ministras.

Dujos elektrai gaminti

Pasak premjero Algirdo Butkevičiaus, visos per SGD terminalą importuotos dujos bus suvartotos. „Tai mėnesiais, kai dujų Lietuvoje suvartojama mažiau, jų perteklius bus panaudojamas elektros energijos gamyboje Elektrėnuose. Esame tam pasiruošę ir su tuo susitvarkysime, kad dujų rinkoje neatsirastų jokių staigmenų. Vasarą mes sunaudojame nuo vieno iki keturių milijonų kubinių metrų dujų per parą). Šaltą žiemą suvartojame iki 14 mln. kub. metrų. Beveik tris su puse karto daugiau.

Taip pat per SGD terminalą importuotas dujas galėtume naudoti elektros energijai gaminti, jei dėl kokių nors priežasčių elektros energija nustotų tekėjusi iš Rytų“, - spaudos konferencijoje kalbėjo A. Butkevičius.

Žavėjosi „Klaipėdos naftos“ planais

Vyriausybės vadovas teigė, kad jį sužavėjo ambicingi AB „Klaipėdos nafta“ planai plėsti savo teikiamų paslaugų spektrą. „Ši kompanija ne tik didina savo krovos pajėgumus, bet ir yra parengusi planą, kaip vykdys 5 tūkst. kub. metrų apimties talpos įrengimą. Iš jos dujas jau būtų galima išvežti automobiliais. Taip pat deramasi su atskiromis įmonėmis dėl bunkeriavimo laivo įsigijimo. Juo į Klaipėdą atplukdytos suskystintos dujos galėtų būti tiekiamos į kitas Baltijos šalis. Mat mažesnius terminalus planuoja statyti ir Estija, ir Suomija, ir Švedija. Tad mūsų terminalas tarnaus ne tik mūsų vidiniams poreikiams tenkinti, bet ir tarptautinėje aplinkoje“, - džiaugėsi A. Butkevičius.

Darbą Klaipėdoje premjeras pradėjo nuo aštuntos ryto. A. Butkevičius taip pat susipažino su nuolatinio dujų vamzdžio po Kuršių marių dugnu tiesimo darbų eiga. „Jau atlikta trečdalis trečiojo gręžimo darbų. Tikimės, kad jie bus baigti per mėnesį. O jau tuomet bus panaikinta laikinoji jungtis ir prijungta nuolatinė“, - sakė A. Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (895)