Šilumos tiekėjai tvirtina, kad jų valdomos šiluminės elektrinės elektrą gali gaminti pigiau nei dabar šalį aprūpinanti Lietuvos elektrinė Elektrėnuose. Ši gamina tik elektrą, o šiluminės elektrinės dar gamina ir šilumą, tad joms permetus pagrindinę elektros gamybą išloštų vartotojai.

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacija vadovas Vytautas Stasiūnas siūlo, kad elektros energijos kvota būtų perkelta gaminti į šilumos tiekimo įmonių kogeneracines elektrines.

„Tuomet nekeliant elektros kainų, būtų galima gauti papildomų pajamų, kurios būtų nukreiptos į šilumos kainų sumažinimą“, - sako V. Stasiūnas.

Premjeras Andrius Kubilius tikina, kad šilumos gamintojai nesigaudo elektros gamybos ūkio reikaluose. Anot jo, tokie pasiūlymai būtų buvę naudingi prieš kelerius metus, bet ne dabar, kai Elektrėnuose pastatytas modernus elektros gamybos blokas.

„Pradėjus veikti naujam Elektrėnų blokui, tokio skirtumo, koks buvo anksčiau, kai Elektrėnuose energija buvo gaminama senuose blokuose ir buvo žymiai brangesnė, tarp Elektrėnuose pagaminamos elektros energijos kainos ir termofikacinėse pagaminamos elektros kainos žiemos metu, jau nebebus“, - sakė A. Kubilius.

Už pigesnę šilumą kovojantys vilniečiai taip pat nepritaria buvusio „Rubiko“ savininko vadovaujamų šilumininkų siūlymui. Esą jis reiškia, kad pingant šilumai, brangs elektra, tad vartotojai už paslaugas išleis tiek pat ar net daugiau.

Gyventojai skundžiasi, kad net vien šilumą gaminant kogeneracinėse elektrinėse, neįmanoma išsiaiškinti, ar pagrįsta jos kaina. Nes šilumininkai esą slepia, kokį kurą jie naudoja šilumai gaminti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)