Naujasis modelis, nors ir kelia daug klausimų, iš esmės būtų žingsnis į priekį. Taip ministerijos siūlomas suskystintųjų gamtinių dujų įstatymo pataisas, kurios įteisintų kitokį, nei dabar SGD terminalo sąnaudų skirstymą, vertina pramonininkai. Ministerija siūlo vietoj dabartinės šilumininkų prievolės dalį dujų pirkti iš terminalo, įvesti naują – galios mokestį, kurį mokėtų visi prie dujų vamzdžio prisijungę vartotojai.

„Terminalo saugumo dedamoji pagal naują modelį yra racionaliau išdėliojama, paskirstoma visiems, kurie gauna tą naudą.Jeigu iki šiol didžiausią naštą turėjo šilumos vartotojai, tai dabar saugumo dedamoji paskirstoma tiems, kurie tą saugumą ir gauna“, – pasakojo energetikos ministras Rokas Masiulis.

„Tikimės, kad iš to išloš Lietuvos pramonė ta prasme, kad jos konkurencingumas pagal naujuosius skaičiavimo būdus bus didesnis. Sprendimai, kurie yra pateikti, nėra ilgalaikiai. Jie atliepia šiandienos lūkesčius ir šiandieninį vartojimą, bet, turint omenyje, kad dujų vartojimas krenta dramatiškai, reikės ieškoti ilgalaikių sprendimų, kurie leistų pramonės konkurencingumą skaičiuoti bent 10 metų pjūvyje“, – sakė Pramonininkų konfederacijos prezidentas Robertas Dargis.

Ministerija siūlo nuo kitų metų atsisakyti ir iš viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (vadinamojo VIAP‘o) biudžeto remiamos termofikacinių elektrinių energijos gamybos kvotų. Tuomet didžioji terminalo sąnaudų dalis tektų elektros gamybos rezervą užtikrinančiai Lietuvos elektrinei. Pasak ministro, tokia sistema leistų piginti visus energetikos išteklius.

„Pajėgumų modelis leis sumažinti šilumos kainą pagrinde tiems, kurie vartoja daug dujų. Pavyzdžiui, paskaičiuota, kad Vilniuje šiluma dėl to turėtų pigti 5 proc. Kvotų atsisakymas iš kitos pusės leis nedidinti, o gal būt sumažinti elektros kainą. Tai bet kokiu atveju aš matau pozityvų pasikeitimą energetikos sistemoje, racionaliau išdėliojant resursus ir tokiu būdu randant galimybę dar šiek tiek sumažinti energetinių resursų kainas“, – džiaugėsi energetikos ministras Rokas Masiulis.

Pasak kainų komisijos specialistų, siūlomos naujovės tik suvienodins energetikos išteklių kainodarą.
Siūloma reglamentuoti rinkos kainos nustatymą komisijai. Tai iš esmės, galima sakyti, yra analogija. Mes dabar elektros sektoriuje skaičiuojame rinkos kainą, o komisija turės parengti metodiką ir pagal joje sudėliotas taisykles bei principus nustatyti tą kainą“, – pokyčius žadėjo Kainų ir energetikos kontrolės komisijos bei Dujų ir elektros departamento direktorius Renatas Pocius.

Kiek, kam ir kaip keisis konkrečios kainos, kainų komisija turėtų suskaičiuoti iki lapkričio pabaigos. Tačiau naująjį terminalo sąnaudų skirstymo modelį prieš tai turi patvirtinti vyriausybė ir Seimas.