Nuo rugsėjo grąžinti birželį panaikintą 9 proc. PVM lengvatą šilumai siūlo visų Seimo frakcijų atstovai, išskyrus valdančiuosius „valstiečius“ ir socialdemokratus.

BNS žiniomis, po šalies vadovės kritikos dėl panaikintos lengvatos socialdemokratai buvo nusiteikę registruoti siūlymą ją grąžinti, tačiau koalicijos partneriai „valstiečiai“ įtikino to nedaryti.

Socialdemokratų frakcijos seniūnas Andrius Palionis BNS teigė, kad frakcijos pozicija, kaip elgtis per balsavimą, bus suformuota prieš pat Seimo plenarinį posėdį.

Partijos vadovas Gintautas Paluckas BNS sakė, kad frakcija parems tik pataisas, kurios „realizuoja socialdemokratų nuostatas“, o nauja lengvata įsigaliotų tik nuo 2018 metų sausio.

„Ši pataisa yra identiška mūsų nuostatoms. Siūlysiu frakcijai, nepaisant to, kad užregistravo konservatoriai, palaikyti šį pateikimą. Komitetas pataisytų, kad įsigaliotų nuo sausio“, - BNS sakė G.Paluckas.

Jis pabrėžė, kad opozicijos siūlymo grąžinti lengvatą nuo rugsėjo nepalaikys, nes nenumatytos lėšos kompensuoti biudžeto netektį dėl lengvatos.

Jis pranešė, kad su koalicijos partneriais „valstiečiais“ buvo sutarta, jog lengvatos grąžinimo klausimas bus sprendžiamas su mokesčių pertvarka.

„Mūsų pozicija nesikeitė - mes pasisakome, kad turi būti nustatytas nuolatinis mažesnis PVM šilumai tarifas, kad kasmet ar kas pusmetį prie šio klausimo nebūtų grįžtama ir laužomos ietys, reikia jos ar ne“, - teigė jis.

G. Paluckas atmeta ir „valstiečių“ lyderių, ir kai kurių savo partijos narių teiginius, kad PVM šildymui lengvata naudojasi turčiai.

„Tų turčių yra nedidelė dalis. Pati Vyriausybė yra dariusi apklausą ir jos duomenys rodo, kad 40 proc. sako, kad jie susiduria su labai dideliais sunkumais apmokėdami sąskaitas, dar tam tikra dalis susiduria su sunkumais. Tai kalbėti, kad šia lengvata naudojasi turčiai, kurie dėl kažkokių keistų priežasčių gyvena Justiniškių ar Fabijoniškių daugiabučiuose, yra nelogiška. Tie, kurie turtingi, daugiabučiuose nebegyvena, turi butus, kur yra autonominis šildymas ir dujinis, ar namus, kur naudojasi kitomis kuro rūšimis“, - teigė G. Paluckas.

Pasak jo, jeigu Seimas grąžintų PVM lengvatą šildymui, liktų galioti ir nauja kompensacijų skyrimo tvarka. „Ji niekaip tiesiogiai nesusijusi, gali ir toliau galioti, nebūtina atšaukti jos“, - teigė partijos lyderis.

„Valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis sako, kad šiais metais PVM lengvatos grąžinti neįmanoma - tam nesuplanuota lėšų biudžete, o jų paimti iš surenkamo didesnio PVM „katilo“ draudžia įstatymai.

„Ta pati opozicija (kuri inicijuoja PVM lengvatos šildymui grąžinimą - BNS), būdama valdžioje, priėmė tokius sprendimus dėl socialinės drausmės, kurie praktiškai šiandien uždaro bet kokias galimybes žmonių naudai naudoti lėšas, kurios surenkamos virš plano. Ir tai žinodama, opozicija teikia įstatymo projektą, vaidindama geradarius“,- BNS teigė R. Karbauskis.

Pasak jo, jeigu bus bandoma tai daryti, Lietuva sulauks „labai negatyvios reakcijos iš Europos Sąjungos, eurozonos“.

Tuo metu Seimo Audito komiteto narė konservatorė Ingrida Šimonytė pripažįsta, kad „nėra gerai tokius dalykus daryti“, bet papildomai surenkamų pajamų nukreipti lengvatos kompensavimui, anot jos, niekas nedraudžia.

„Už penkis šių metų mėnesius biudžeto pajamos yra viršijamos. Tai jeigu Seimas nustatytų šitą lengvatą, tai kas būtų? Greičiausiai - mažesnis pajamų viršijimas. Ir nemanome, kad Vyriausybė dėl to nukryps kažkaip nuo savo fiskalinių tikslų“, - BNS teigė ji.

Biudžeto ir finansų komiteto nario konservatoriaus Mykolo Majausko teigimu, jeigu parlamentarai nespės per likusias dvi savaites apsispręsti dėl pataisų, dėl jų būtų galima susirinkti ir į neeilinę sesiją.

„Jeigu Seimas turės susirinkti dar vieną dieną tam, kad žmonėms nedidėtų šildymo kaina, tai jis ir turėtų padaryti“, - pareiškė parlamentaras.

Panaikinus PVM lengvatą šildymui, iki 10 proc. buvo nuleista pajamų ir išlaidų šildymui santykio kartelė, kurią peržengę gyventojai gali pretenduoti į kompensacijas.

Premjeras Saulius Skvernelis yra pareiškęs, kad jeigu naujaa kompensacijų už šildymą mokėjimo tvarka veiks efektyviai, prie diskusijų dėl PVM lengvatos šilumui grąžinimo nebus grįžtama.

Šildymui nuo birželio taikomas įprastas 21 proc. PVM tarifas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)