„Pakoregavome terminus. Anksčiau transportavimas buvo planuojamas 2018 m. Dabar 2018 m. numatytas tik dujotiekio užpildymas ir parengiamieji paleidimo darbai. Dujų transportavimas planuojamas 2020 m.“ – informavo „Gazprom Dobiča Nojabrsk“ Čajandinsko valdybos vadovo pavaduotojas Viktoras Selinas, tačiau jis neįvardijo priežasčių, dėl kurių šis terminas buvo atidėtas, rašo newsru.com.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas ir „Gazprom“ vadovai jau anksčiau yra pranešę, kad dujotiekio paleidimo terminas gali būti atidėtas dviem metams, jei Kinija savo ruožtu neužbaigs dujų tiekimo infrastruktūros parengimo dujų iš Rusijos priėmimui. Galimybė atidėti dujotiekio paleidimą numatoma 2014 m. gegužės mėn. „Gazprom“ ir Kinijos CNPC pasirašytoje sutartyje.

Šiuo metu Čajandinsko telkinyje atliekami žvalgybiniai gręžiniai, o vėliau bus pradėta pramoninė eksploatacija. 2019 m. planuojama išgauti 5 mlrd. kubinių metrų dujų, 2020 m. – daugiau nei 10 mlrd. kubinių metrų gamtinių dujų, o 2024 m. išgaunamų dujų kiekis turėtų siekti 25 mlrd. kubinių metrų.

Čajandinsko telkinyje išgaunamas dujas ketinama tiekti į Kiniją. Šiame telkinyje esantys klodai siekia 1,2 trln. kubinių metrų. Tikėtasi, kad gavyba bus pradėta 2018 m., o 2019 m. tokiu atveju būtų pradėtas tiesioginis kuro tiekimas į Kiniją.

„Gazprom“ pradėjo dujotiekio „Sili Sibiri“ tiesimo darbus 2014 m. rugsėjo mėn. 1 d. Kinija ketina pradėti savo dujotiekio dalies tiesimo darbus pirmojoje ateinančių metų pusėje. Bendra infrastruktūros projekto vertė siekia 70 mlrd. JAV dolerių (apie 190,5 mlrd. litų), iš kurių Rusijai teks padengti apie 55 mlrd. JAV dolerių (apie 150 mlrd. litų).

Pagal Maskvos ir Pekino susitarimą, Kinija turėjo išmokėti 25 mlrd. JAV dolerių (68 mlrd. litų) avansą, kurį „Gazprom“ planavo skirti dujotiekio tiesimui. Rugsėjo 23 d. paaiškėjo, kad galutinis sprendimas dėl avanso kol kas yra „pakibęs ore“.

Po dešimt metų trukusių derybų šių metų gegužės mėn. „Gazprom“ ir CNPC pasirašė sutartį dėl gamtinių dujų tiekimo. Bendra 30 metų trukmės sutarties suma siekia 400 mlrd. JAV dolerių (apie 1,1 trln. litų).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (349)