Antradienį premjeras Algirdas Butkevičius suskubo raminti, kad galutinio sprendimo nėra. Dauguma kauniečių su viltimi gaudo kiekvieną naujieną apie energetikų pažadus, kad šildymas gali atpigti iki 20 proc., tačiau šiuos planus gali sugriauti pasikeitęs PVM dydis ir už karštus radiatorius mokėsime daugiau.

Kaip rašo dienraštis „Kauno diena“, svarstoma nebepratęsti kelerius metus galiojančios 9 proc. PVM lengvatos centralizuotam šildymui ir karštam vandeniui. Pagrindiniai argumentai - tai esą socialiai neteisinga ir nukenčia šalies biudžetas.

Šie svarstymai sulaukė aštrios kauniečių kritikos. Kauno daugiabučių namų savininkų bendrijų asociacijos pirmininko Ričardo Kenstavičiaus teigimu, "tai nediskutuotina!".

"Net nesuprantu, kaip gali kilti tokia mintis - tai būtų papildomos valstybės pajamos iš žmonių, kurie ir taip sunkiai gyvena - jaunų žmonių ir pensininkų".

"Kai bus normaliai padidinti atlyginimai ir pensijos, tada gal ir būtų laikas kalbėti apie tokios PVM lengvatos panaikinimą", - įsitikinęs R. Kenstavičius.

Nebelikus 9 proc. PVM lengvatos centralizuotam šildymui, Kauno miesto savivaldybei tektų peržiūrėti biudžetą ir rasti papildomų 2,5 mln. litų. Tiek sudaro 12 proc., kuriais padidėtų PVM.

"Nebelikus lengvatos, daugiau lėšų reikėtų skirti kompensacijoms ir subsidijoms", - sakė Kauno miesto savivaldybės administratorius Dainius Ratkelis.

Pernai Kauno miesto savivaldybė kompensacijų už šildymą išmokėjo 19 613 mln. litų. Finansų ministro Rimanto Šadžiaus siūlymo atsisakyti PVM lengvatos šildymui Finansų ministerija nekomentuoja.

"Kitų metų biudžeto projektas (PVM lengvata glaudžiai su tuo susijusi) dar neišėjo iš ministerijos, tad jo kol kas nekomentuojame. Realu, kad tai bus ketvirtadienį", - "Kauno dienai" teigė ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotojas Vytautas Lenkutis.