„Iš tiesų daugiau nei penkiolika šalių jau patvirtino tai viešai. Tačiau tam, kad tokie vieši patvirtinimai būtų įgyvendinami tikrovėje, būtina susitikti, galbūt ministrų lygmenyje, ir šiuos sprendimus patvirtinti“, – sakė ministras.

Įšaldyti naftos gavybą sutinka šalys, išgaunančios 73 proc. naftos pasaulyje, energetikos ministro žodžius cituoja TASS. „Netgi prie sprendimo dėl naftos gavybos įšaldymo neprisijungus Iranui, toks sprendimas bus efektyvus“, – pastebėjo A. Novakas.

Nuo 2014 m. vasaros pradžios naftos kainos, viršijusios 100 dolerių už barelį, nusmuko daugiau nei tris kartus – nuo 115 iki 36 dolerių, o 2016 metais buvo nusileidusios net žemiau 30 dolerių už barelį ribos.

Ministro nuomone, tokį naftos kainų nuosmukį nulėmė didelės gavybos apimtys pasaulyje ir sulėtėjusi paklausa.

Per susitikimą Dohoje vasario 16 d. Rusija ir kelios Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC) narės (Saudo Arabija, Kataras ir Venesuela) susitarė įšaldyti naftos gavybos lygį siekdamos palaikyti naftos kainas, per pusantrų metų nukritusias 70 procentų. Apie ketinimą prisijungti prie susitarimo paskelbė ir Irakas bei Kuveitas, o vasario 20 dieną – ir Nigerija.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)