„Išanalizavę PAV pateiktus dokumentus, nepritariame AE statybai Astravo aikštelėje dėl komentaruose išdėstytų motyvų. Planuojamos AE PAV nėra pakankamai išsamus – ataskaitoje apsiribota tik vienintelės Astravo aikštelės analize. Tai neatitinka Espo konvencijos nuostatų reikalaujančių nulinės, vietos ir technologinių alternatyvų palyginimo“, – rašoma Aplinkos ministerijos parengtoje Lietuvos pozicijoje dėl Baltarusijos AE.

Dokumente žerta kritika dėl esą netinkamo statybų aikštelės pasirinkimo, neišsamaus reaktoriaus aprašymo, neaiškaus radioaktyvių atliekų, branduolinio kuro tvarkymo, poveikio Neriai ir žmonėms.

Penkių puslapių išvadoje rašoma, kad pagal Espo konvencijos nuostatas visos alternatyvos turi būti vertinamos vienodai išsamiai.

„Prioriteto suteikimas vienai ar kitai aikštelei turėtų būti pagrįstas PAV ataskaitoje, tai galima padaryti tik atlikus išsamią nagrinėtų alternatyvų analizę. Būtina pastebėti, kad PAV ataskaitoje pateikta tik vienintelės Astravo aikštelės analizė. Kitose dviejose PAV ataskaitoje paminėtose aikštelėse (Kukšinovo ir Krasnajos Polyanos) AE statyba akivaizdžiai negalima dėl jose pasireiškiančių karstinių procesų – pagal galiojančius Baltarusijos teisės aktus tokiose vietovėse yra draudžiama statyti AE. Tai reiškia, kad nagrinėjama tik vienintelė vietos alternatyva, o ne trys, kaip teigiama PAV ataskaitoje“, – rašoma Lietuvos pozicijoje.

Taip pat esą lieka neaišku, kuo remiantis buvo pasirinktos minėtos aikštelės. Anot Aplinkos ministerijos, PAV trūksta geologinių, seismologinių, seismotektoninių duomenų, nepakankamai motyvuojamas reaktoriaus pasirinkimas.

„Nurodoma, kad pasirinkto reaktoriaus privalumas yra tai, jog pagrindinė įranga ir apsaugos sistemos yra išbandytos dviejuose Kinijos reaktoriuose ir kad yra galimybė grąžinti panaudotą branduolinį kurą ilgalaikiam saugojimui ar perdirbimui į Rusiją. Neaišku, ar kiti ir kokie argumentai buvo analizuoti pasirenkant reaktoriaus tipą“, – rašoma pozicijoje.

Dokumente taip pat atkreipiamas dėmesys, kad baltarusiai nurodo, jog pagal projektą būsimoji AE atlaikytų tik lengvo lėktuvo kritimą.

„Tai reiškia, kad Baltarusijos AE nebus apsaugota nukritus dideliam civiliniam orlaiviui. Pasaulyje vis daugiau šalių (JAV, Suomija), atsižvelgdamos į galimus teroro aktus, priima reikalavimus, kad naujai ir statomų AE projektai turi užtikrinti patenkinamas pasekmes didelio civilinio orlaivio kritimo atveju. Tokių reikalavimų planuoja laikytis ir Lietuva. Baltarusijos apsisprendimas statyti reaktorių, kurio projektas neužtikrina minėtų reikalavimų laikymosi, Lietuvai nėra priimtinas“, – tvirtina Aplinkos ministerija.

Neaiškus poveikis Neriai ir žmonėms

Iš PAV esą lieka neaišku, kaip bus elgiamasi su radioaktyviomis atliekomis, panaudotu branduoliniu kuru, koks bus poveikis Neriai ir gyventojams.

„Iš pateiktos informacijos apie aušinimui reikalingus vandens kiekius negalime įvertinti duomenų patikimumo ir išvadų pagrįstumo, kad Neries upei nebus daroma neigiama įtaka ir nebloginami vandens kokybiniai ir kiekybiniai rodikliai. PAV neišsamiai aprašyta vandens paėmimo iš Neries upės technologija. Reikia nurodyti, ar bus naudojamos tvenkimo priemonės, ar bus įrengiamas tvenkinys“, – dėstoma Lietuvos pozicijoje.

Taip pat primenama Lietuvos fizikos instituto išvada, kad didelės AE avarijos atveju gali tekti evakuoti visą Vilnių.

Aplinkos ministerija pripažįsta, kad remiantis apklausų rezultatais, visuomenininių organizacijų ir interneto bendruomenių aktyvumu, „galima teigti, jog Lietuvos visuomenė yra nusiteikusi prieš AE statybą netoli didžiausio Lietuvos miesto Vilniaus“.

DELFI primena, kad Baltarusija planuoja pastatyti du branduolinius reaktorius Gardino arba Mogiliovo srityje. Pirmenybė teikiama Astravo aikštelei Gardino srityje. Atstumas nuo šios vietos iki Lietuvos sienos – 23 km, o nuo Vilniaus – 55 km. Pradėti statyti elektrinę numatoma 2010
m., o pradėti eksploatuoti pirmąjį reaktorių – 2016 metais.

PAV pristatymą Vilniuje surengę Baltarusijos pareigūnai tvirtino, kad būsimoji jėgainė neigiamo poveikio nei aplinkai, nei Neriai neturės, o visai šalia Lietuvos sienos AE nuspręsta statyti atsižvelgus į geologinių tyrimų rezultatus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją