Naftos rinka „galiausiai pati stabilizuosis“, sakė Saudo Arabijos naftos ministras Ali al-Naimi.

Saudo Arabija yra didžiausia gamintoja iš dvylikos OPEC narių.

Naftos kartelio nuomonės išsiskyrė dėl pozicijos mažėjančių naftos kainų atžvilgiu.

„Brent“ nafta nuo šių metų birželio atpigo 30 proc., tam daugiausia įtakos turėjo žymiai išaugusi skalūninės naftos gavyba ir silpstanti pasaulinė paklausa.

Ekspertų spėjimais, ketvirtadienį OPEC gali paskelbti apie pirmą naftos gavybos sumažinimą nuo 2009 metų, taip bandydama palaikyti naftos kainas.

OPEC narės Venesuela ir Irakas pasisakė už gavybos mažinimą. Tačiau OPEC narė Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), regis, palaiko Saudo Arabijos poziciją ir tiki, kad „rinka galiausiai susibalansuos pati“.

„Mes nepanikuojame, juk ne pirmas kartas, čia jokia krizė, kuri verstų panikuoti... esame matę ir žemesnių kainų. Mes nesuinteresuoti trumpalaikėmis investicijomis, nes tikime, kad tokia padėtis neužsitęs“, – sakė JAE naftos ministras Suhailas bin Mohamedas al-Mazroui agentūrai „Reuters“.

Šią savaitę OPEC nepriklausanti Rusija, pagaminanti apie 11 proc. pasaulinės naftos, pareiškė nepalaikanti gavybos mažinimo idėjos.

Po susitikimo su Saudo Arabijos, Venesuelos ir Meksikos atstovais, Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas pranešė, kad šalies energetikos bendrovės kitąmet pagamins tiek pat naftos kaip ir 2014 metais.

Žurnalistams Maskvoje jis sakė labai abejojantis, ar OPEC ketvirtadienį nuspręs sumažinti gavybos kvotas.

Įsivyravusios diskusijos dėl reakcijos į staigų naftos kainų kritimą leidžia manyti, kad ketvirtadienio susitikimas bus ilgesnis nei paprastai.

„Šis susitikimas gali būti ilgesnis nei įprasta,– sakė viens atstovas. – OPEC privalo priimti sprendimą, net jeigu tektų posėdžiauti dvi dienas. Šalių biudžetams – tai gyvybės ar mirties klausimas“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)