Tokią informaciją pirmadienį pateikia Ukrainos bendrovės spaudos tarnyba.

„Naftogaz“ sveikina Europos Komisijos siūlymą pratęsti sutarties galiojimą iki kito rudens-žiemos laikotarpio, nurodoma pranešime spaudai.

EK vicepirmininkas Marošas Šefčovičius į Kijevą laišku kreipėsi dar kovo 27 d. – pareigūnas nurodė prašęs Maskvą pratęsti galioti dabartinį kainų tiekiamoms dujoms sudarymo mechanizmą. Taip pat M. Šefčovičius pareiškė, kad EK pasirengusi Briuselyje 2015 metų balandžio viduryje surengti trišalį susitikimą šiuo klausimu.

„Naftogaz“ patvirtino savo siekį dalyvauti tokiame susitikime. Į rusų „Gazprom“ jau nusiųstas laiškas su pateikiamu siūlymu apsvarstyti galimybes pratęsti „žiemos“ paketą.

Žiemą Ukraina išnaudojo 54 proc. dujų atsargų

Nuo šildymo sezono pradžios 2014 metų spalį Ukraina sunaudojo 54 proc. turėtų savo dujų atsargų požeminėse saugyklose. Tokią informaciją pirmadienį pateikia šalies bendrovė „Ukrtransgaz“.

Iš viso iš požeminių saugyklų buvo sunaudota 9,1 mlrd. kub. metrų kuro – 11 proc. mažiau nei 2013-2014 metų žiemą.

„Ukrtransgaz“ duomenimis, 2014 metų spalio 20 d. požeminėse saugyklose buvo 16,8 mlrd. kub. metų dujų, o jau 2015 metų kovo 28 d. – vos 7,7 mlrd. kub. metrų.

Ukrainos teritorijoje yra 12 požeminių dujų saugyklų, bendroji jų talpa siekia 31 mlrd. kub. metrų.

Kiek anksčiau, kovo 20 d., Ukrainos energetikos ir anglies pramonės ministras Vladimiras Demčišinas pareiškė, kad Kijevas balandį rusiškų dujų nebepirks. Ukraina tikisi, kad ateityje kuras kainuos po 250 JAV dolerių už 1 tūkst. kubinių metrų. Iš viso per vasarą „Naftogaz“ ketina į požemines saugyklas perpumpuoti 19 mlrd. kub. metrų dujų.

Pirmąjį 2015 metų ketvirtį rusiškų dujų kaina Ukrainai siekia po 329 JAV dolerius už 1 tūkst. kub. metrų. Šiuo metu Ukrainos skola už dujas sudaro 2,48 mlrd. JAV dolerių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)