Nereglamentuota priežiūra ir perdavimas

Visą vasarą tarp Alytaus miesto savivaldybės ir daugiabučių namų bendrijų atstovų vyko diskusijos dėl šių namų šilumos punktų, priklausančių jos tiekėjams, priežiūros ir remonto. Pagal Šilumos ūkio įstatymo pataisas, nuo liepos 1-osios šilumos tiekėjai – Dzūkijos sostinės atveju bendrovės „Litesko” filialas „Alytaus energija” – nebegalėjo teikti šilumos priežiūros bei remonto paslaugų.

Vėliau buvo pasiekta Šilumos ūkio įstatymo pataisų, šilumos tiekėjams sugrąžinta teisė atlikti minėtas paslaugas. Tačiau „Alytaus energija” jas teikti atsisakė.

Iš Alytuje esančių 579 daugiabučių, kurie šilumą gauna iš „Alytaus energijos”, 559-iuose šilumos punktai priklauso jos tiekėjams. Didžioji jų dalis perimta iš savivaldybės valdomos bendrovės „Alytaus šilumos tinklai”, per kurią šilumos ūkis nuomojamas „Litesko”. Iki šios dienos teisės aktais nėra reglamentuota šilumos punktų priežiūra bei remontas, taip pat ir jų perdavimas daugiabučių bendrijoms.

Iki šiol bendrijų pirmininkams išlieka neatsakytas klausimas, kaip iš šilumos tiekėjų susigrąžinti už šilumos punktų priežiūrą mokėtus ir nepanaudotus pinigus. Jų neįtikina šilumos tiekėjų ne kartą kartotas atsakymas, jog surinktos lėšos už šilumos punktų bei karšto vandens tiekimo sistemų priežiūrą buvo panaudotos prižiūrėtojams išlaikyti, remonto, transporto išlaidoms padengti, ir jokių sukauptų pinigų šiems darbams neturima.

Tenka gelbėtis patiems

Artėjant šildymo sezonui šilumos punktų, šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūra bei remontas tampa vis aktualesni, tad daugiabučių bendrijos ėmė savo ruožtu ieškotis naujų prižiūrėtojų. Kadangi rinkoje laisvų erdvių nebūna, bendrijoms paslaugas ėmė siūlyti ne tik Alytaus, bet ir Kauno įmonės.

Šiandien net 158 daugiabučiai minėtų įrenginių priežiūrai bei remontui yra pasirinkę „Alytaus butų ūkį”, 140 – kitą Alytaus bendrovę „Žaidas”, maždaug šimte daugiabučių reikiamus darbus, susijusius su šilumos punktų, šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūra bei remontu, atliks pačios bendrijos, 30-yje daugiabučių tai darys alytiškio Algio Matulevičiaus individualioji įmonė, 25-iuose – Kauno bendrovė „Santermita”, 20-yje – Alytaus įmonė „Vadena”. Kol kas dar 80 miesto daugiabučių neturi šildymui ir karštam vandeniui tiekti reikalingų sistemų prižiūrėtojų.

Kainos – derybų objektas

Dėl priežiūros ir remonto kainų bendrijos su prižiūrėtojais derasi savo ruožtu. Dar liepos viduryje miesto savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio skyriaus specialistams buvo žinoma, kad už kvadratinį metrą naudingo gyvenamojo ploto per mėnesį buvo prašoma 10 centų be PVM. Miesto savivaldybės tarybos sprendimu šis mokestis vienu metu buvo nustatytas 17 centų be PVM.

Kad prižiūrėtojams ir pačių daugiabučių bendrijų pirmininkams nekiltų noro išsikelti paslaugų kainas, užvakar vykusiame miesto tarybos posėdyje nuo rugsėjo 1-osios nustatyti maksimalūs daugiabučių namų šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūros bei remonto tarifai.

6 centų be PVM už kvadratinį metrą naudingo gyvenamojo ploto per mėnesį maksimalus tarifas nustatytas šilumos punktų priežiūrai namuose, kuriuose yra karšto vandens ruošimo įrenginiai. Tokių daugiabučių mieste – dauguma. 5 centų be PVM už kvadratinį metrą naudingo gyvenamojo ploto per mėnesį maksimalus tarifas – namams be karšto vandens ruošimo įrenginių.

Už punktų remontą maksimalūs tarifai, atsižvelgiant į daugiabučių bendrąjį naudingą plotą, svyruoja nuo 73 centų iki 3 centų už kvadratinį metrą naudingo gyvenamojo ploto per mėnesį be PVM. Vyraujantis tarifas – 9 centai be PVM.

Šildymo sistemų priežiūrai nustatytas 5 centų be PVM už kvadratinį metrą naudingo gyvenamojo ploto maksimalus tarifas per mėnesį. Karšto vandens sistemų priežiūrai – 4 centų be PVM už kvadratinį metrą naudingo gyvenamojo ploto per mėnesį maksimalus tarifas butams, kuriuose yra gyvatukas, ir 2 centų be PVM už kvadratinį metrą naudingo gyvenamojo ploto per mėnesį maksimalus tarifas būstams, kuriuose nėra gyvatukų, daugeliu atvejų – bendrabučiams.

Daugumos daugiabučių gyventojams pagal nustatytus maksimalius tarifus šilumos punktų, šildymo ir karšto vandens sistemų priežiūrai per mėnesį už kvadratinį metrą naudingo gyvenamojo ploto tektų mokėti 15 centų be PVM arba 18 centų su PVM. Plius mokesčiai, jei tektų remontuoti sugedusius šilumos punktus ar atlikti jų planinius remontus.

Tačiau minėtų punktų ir sistemų priežiūros bei remonto konkretūs tarifai yra bendrijų derybų su prižiūrėtojais objektas, ir tai turėtų būti nustatyta sutartyse. Tarifai negali būti didesni nei užvakar nustatė miesto savivaldybės taryba.

Daugiabučių namų bendrijos ar juos administruojančios įmonės sutartyse gali nusistatyti šalims priimtiną ir kitokią sugedusių šilumos punktų įrangos keitimo ar remonto darbų apmokėjimo tvarką, pavyzdžiui, atsiskaityti iš karto ar per susiderėtą terminą.