„Dabar yra trūkis: yra vienas infrastruktūrinis trūkis, neturime jungties su Švedija, ir kitas trūkis yra rinkinis - nesame susieti tiesiogiai su Šiaurės rinka, kadangi iki Estijos yra Latvija, kuri nėra prekybinės sistemos dalis. Tad birželio mėnesį, kai Latvija prisijungs, bus išspręsta daug daug problemų, dėl ko kartais (elektros - DELFI) rinka veikia net ir nelogiškai, kai 30 proc. laiko elektra teka iš didelių kainų zonų į mažas, tai reiškia rinka kol kas neveikia“, - paaiškino V. Poderys.

Numatyta, kad birželio 3 d. Baltijos šalys turi tapti vieninga elektros rinka, o pasak V.Poderio, iki kovo vidurio šalys planuoja susitarti dėl elektros tiekimo pralaidumų tarp šalių. Apie tai jis kalbėjo per apvalaus stalo diskusiją „Užbaigiant ES energijos vidaus rinkos kūrimą iki 2014 m.: Lietuvos atvejis“.

Anot V. Poderio, Lietuvos ir Estijos pozicija šiuo metu yra tokia, kad visi elektros pralaidumai turi būti perduoti valdyti „Nord Pool Spot“ elektros biržai, su latviais dar yra deramasi.

Elektros tiekimo pralaidumai tarp Lietuvos ir Latvijos yra pakankamai ir niekada netrūksta galimybės tiekti elektrą, o tarp Estijos ir Latvijos vasarą pralaidumų sumažėja, bet 2020 m. bėdų dėl pralaidumų neturėtų likti, nes šalys planuoja tiesti papildomą liniją.

2014 m. planuojama atidaryti dar vieną liniją į Suomiją „EstLink2“ ir Baltijos šalys su Šiaurės šalių rinka bus sujungtos ne 350 MW, o 1 tūkst. MW pralaidumais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)