"Turime sutartį su Rusijos bendrove "Inter RAO JES", suteikiančią mums išskirtines teises parduoti iki 1000 megavatų Baltijos atominės elektrinės Kaliningrade perteklinės galios, kai tik ji bus pastatyta. Galėsime pardavinėti ją Baltijos šalyse, taip pat Lenkijoje, kai bus pastatytos energetinės jungtys su Lietuva", - interviu portalui sakė "Inter RAO Lietuvos" vienas savininkų ir valdybos narys Jonas Garbaravičius.

Pasak jo, sutartyje kalbama apie energiją, kuri bus gaminama pirmajame iš dviejų Kaliningrado jėgainės blokų - jį numatoma pastatyti 2017 metais.

J.Garbaravičius teigimu, siekiant eksportuoti elektrą į Lenkiją, esminę reikšmę turės elektros tilto tarp Lietuvos ir Lenkijos statyba. "Litpol Link" projektas jau įgyvendinimas - pirmoji 500 megavatų galios linija turėtų būti baigta iki 2015 metų, o antroji - iki 2020-ųjų.

Lodzės technikos universiteto profesorius Wladyslawas Mielczarskis atsargiai vertina planus importuoti energiją iš Kaliningrado atominės elektrinės.

"Kliūtimi netaps energetikos tiltas su Lietuva, nes jis tikrai atsiras. Tačiau nėra pakankamų jungčių tarp Kaliningrado ir Lietuvos. Taip pat nežinoma, kaip tai vertins naujasis Lietuvos energetikos ministras (šis postas siūlomas Lietuvos lenkų rinkimų akcijos nariui Jaroslavui Neverovičiui, kuris yra "LitPoll Link" vadovas - BNS)", - sakė jis.

Dėl planų importuoti energiją iš Kaliningrado atominės jėgainės susirūpinimą taip pat reiškia Lenkijos vyriausybinio Rytų studijų centro analitikai. Jų ataskaitoje nurodoma, kad Baltijos atominės elektrinės projektas padidins Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos energetinę priklausomybę.

Lenkijos ūkio viceministras Tomaszas Tomczykiewiczius antradienį atsisakė komentuoti šiuos planus, tik leido suprasti, kad 2015 metai yra dar labai tolima perspektyva.

Tačiau J.Garbaravičius nesibaimina neigiamo požiūrio į šiuos projektus. Pasak jo, kol bendrovė mokės mokesčius ir veiks skaidriai, nėra priežasčių ją kaltinti blogais ketinimais.

"Inter RAO Lietuva" planuoja, kad mokesčiais už elektros prekybą Lenkijoje rūpinsis jos antrinė įmonė "IRL Polska". J.Garbaravičius neslepia, kad gruodžio viduryje planuojamas "Inter RAO Lietuva" debiutas Varšuvos biržoje turi ne vien padidinti bendrovės skaidrumą, bet ir padėti formuoti jos teigiamą įvaizdį Lenkijoje.

Europos Komisija prieš mėnesį paskelbė projektų, kurie gali tikėtis Bendrijos finansavimo, sąrašą. Jame yra trys "Inter RAO JES" pasiūlyti investicijų į elektros tinklų plėtrą projektai, kurie leistų eksportuoti energiją iš būsimos Kaliningrado jėgainės.

Vienas šių projektų padidintų esamos 330 kV jungties su Lietuva pralaidumą ir pastatyti antrąjį tiltą, kurio pajėgumai būtų identiški pirmajam. Planuojama, kad jungtys pradės veikti nuo 2018 metų.

Rusija taip pat sutiko statyti 400 kV elektros jungtį iš Kaliningrado į Lenkiją Šventapilė-Elbingas, nors mažai tikėtina, kad ji bus pastatyta iki planuojamo termino - 2016 metų, taip pat nutiesti jūros dugnu 580 kilometrų kabelį nuo Šventapilės iki Bentvišo miesto Vokietijoje, kurio pajėgumai būtų panašūs ir kuris turėtų pradėti veikti 2018 metais.

"Inter RAO Lietuva", kurios didžiąją dalį akcijų Rusija įsigijo 2008 metais, išvystė savo veiklą, kai 2009 metais buvo uždaryta Ignalinos atominė elektrinė. Tuomet bendrovė pradėjo importuoti energiją į Lietuvą, priklausomą nuo tiekimo iš Rusijos.
Bendrovės parduodamos energijos apimtys padidėjo iki 44 proc. rinkos. "Inter RAO" Lietuvos" pardavimai Latvijoje sudaro 20 proc., o Estijoje - 10 proc. šalių rinkos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (101)