Lyginant 2023 m. pirmąjį ir paskutinįjį ketvirčius, skaičiuoja analitikai, „Ignitis“, „Elektrum Lietuva“ ir „Enefit“ savo pelno dalį galutiniame elektros tarife vidutiniškai apkarpė apie 50 proc.: nuo 8,2 ct/kWh iki 4,2 ct/kWh.

„Matome, kad metų pradžioje, kada dar buvo neaiškumas (elektros rinkoje – ELTA), tiekėjo marža buvo 8 ct/kWh. (...) Antroje metų pusėje (marža – ELTA) mažėja“, – penktadienį LEA energetikos duomenų apžvalgos pristatymo renginyje žurnalistams sakė agentūros Energetikos duomenų analizės centro laikinasis vadovas Vytenis Gudelis.

„Skirtumas vos ne dvigubas“, – gretindamas metų pradžią ir pabaigą sakė jis.

LEA pristatytais duomenimis, didžiausią maržą šiemet tiekėjai nustatė balandį–birželį (9,2 ct/kWh), tuo metu liepą–rugsėjį ji sumažėjo iki 6,5 ct/kWh.

V. Gudelio teigimu, marža mažinta krentant didmeninėms elektros kainoms „Nord Pool“ biržoje, taip pat – dėl tiekėjų tarpusavio konkurencijos.

LEA analitikas aiškino, kad tiekėjų marža yra klientams taikomas „mokestis už riziką dėl elektros kainų kitimo, esamos galimybės vartotojams be jokių pasekmių pakeisti tiekėją ir pasirinkti naują sutartį“.

Agentūra prognozuoja, jog kitų metų pirmąjį ketvirtį tiekėjų uždarbio dalis mažės toliau.

„Matome, kad nepriklausomo tiekėjo marža kitų metų pirmą pusmetį bus 3,5 ct/kWh“, – kalbėjo V. Gudelis.

Be maržos, galutinį fiksuotos kainos tarifą sudaro vidutinė 1 kWh kaina „Nord Pool“ biržoje ir valstybės reguliuojamoji kainos dalis.

2023 m. ketvirtą ketvirtį vidutinė visų trijų tiekėjų fiksuotos kainos planų vidutinė kaina siekia 24,1 ct/kWh – 12,4 cento tarife sudaro biržos kaina, 7,5 – valstybės reguliuojama dalis, likusią – marža.
Nuo 2024 m., reguliuojamoji dalis didės iki 10,5 ct/kWh, „Nord Pool“ dedamoji sieks 13,3 ct/kWh, prognozuoja LEA.

Agentūra taip pat nustatė, kad 2023 m. fiksuotos kainos elektros tiekimo planai, lyginant su 2022 m., atpigo 19 proc.

LEA teigimu, daugiausia tarifus per metus sumažino „Ignitis“ – 46 proc. „Tačiau mažiausią fiksuotos kainos tarifą dažniausiai siūlė „Elektrum Lietuva“, – apžvalgoje pažymi LEA.

Joje taip pat akcentuojama, kad 2023 m. nefiksuotos kainos tarifai (21,6 ct/kWh) buvo 26 proc. mažesni nei fiksuotos, ir 22 proc. pigesni už visuomeninį tiekimą.

Agentūros duomenimis, šiemet elektra biržoje vidutiniškai kainavo mažiau nei pernai, tačiau kaina vis dar laikėsi apie dukart aukštesniame lygyje nei istorinis kainų vidurkis. LEA teigimu, Lietuvos „Nord Pool“ biržos kainų zonoje laikėsi vidutinė 99 Eur/MWh kaina.

LEA prognozuoja, kad kitąmet elektros kaina liks panaši, kokia buvo šiemet – kaip rodo agentūros analizuoti ateities sandoriai biržoje, elektra galėtų kainuoti apie 100 Eur/MWh.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)