„Ketiname dalyvauti šiame projekte ir šiuo metu techniniu lygmeniu tariamės, kokią tiksliai šio projekto dalį gausime. Manyčiau, tai turėtų būti maždaug 15-20 proc.", - pareiškė jis interviu agentūrai „Bloomberg“.

Lietuva planuoja kartu su Latvija bei Estija ir strateginiu investuotoju - antru pagal dydį Japonijos atominių reaktorių statytoju„Hitachi“ - iki 2020 metų pastatyti Visagine naują atominę elektrinę. Lietuva nori kontroliuoti mažiausiai 34 proc. jėgainės, o likusią dalį pasidalytų Latvija ir Estija, galbūt ir Lenkija.

"Šiame projekte darome didelę pažangą ir tikimės pasirašyti susitarimą ir įgyvendinti šį projektą“, - pareiškė V.Dombrovskis.

Lietuva pagal įstatymą turėtų valdyti 34 proc. būsimos bendros įmonės akcijų, tačiau energetikos ministras Arvydas Sekmokas neseniai sakė, jog ši dalis gali būti ir didesnė. Jei Lenkija galutinai nutartų nebegrįžti į projektą, neatmetama, kad trijų projekto dalyvių įnašas būtų mažesnis nei 100 proc. - pasak neoficialių šaltinių, tokiu atveju būtų palikta galimybė į projektą pritraukti naujų dalyvių.

Lietuvos Vyriausybė ir Japonijos koncernas "Hitachi" penktadienį Vilniuje pasirašė susitarimą dėl naujos atominės elektrinės Koncesijos sutarties pagrindinių nuostatų. Premjero Andriaus Kubiliaus teigimu, tai reiškia, kad sutarta dėl sutarties turinio ir svarbiausių sudedamųjų dalių.

Anot Vyriausybės, netrukus numatoma parafuoti sutartį. Vėliau numatoma pasirašyti ir Akcininkų sutartį - jos šalys bus Lietuvos bendrovė Visagino atominė elektrinė, "Latvenergo", "Eesti energia" ir " Hitachi-GE Nuclear Energy". Lenkija šią savaitę pareiškė, jog ji gali grįžti į projektą, jeigu jai bus pasiūlytos geresnės sąlygos.

Skaičiuojama, kad Visagino atominė elektrinė kainuos iki 5 mlrd. eurų (17,3 mlrd. litų). Tikimasi, kad atominė elektrinė bus pastatyta iki 2020 metų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją