„Komisija „Vilniaus energijai“ skyrė 1,307 mln. eurų baudą už tai, kad bendrovė 2012–2014 metais šilumos tiekimo veiklai nepagrįstai priskyrė 24,3 mln. eurų ir pažeidė vartotojų interesą už šilumos energiją mokėti tik būtinosiomis sąnaudomis pagrįsta kaina“, – pranešė komisija.

Anot komisijos atstovės Loretos Kimutytės, tai yra maksimali bauda, kurią galima skirti įmonei – ji lygi 1 proc. reguliuojamos veiklos metinių pajamų.

„Vilniaus energijos“ atstovas Nerijus Mikalajūnas BNS teigė, kad įmonė skųs sprendimą teismui.

„Skųsime teismui, nes tai bauda už nusižengimą, kurio nepadarėme. Mes taip pat skundėme tyrimo išvadas ir sprendimą, kad priskyrėme 24 mln. eurų nepagrįstų sąnaudų, nes tyrimas yra sufabrikuotas ir rezultatai yra sufabrikuoti“, – BNS sakė N. Mikalajūnas.

Pernai rudenį baigus „Vilniaus energijos“ veiklos patikrinimą, nuo gruodžio maždaug 20 proc. sumažinta šilumos kaina. Skaičiuojama, kad iki kovo pabaigos, kai „Vilniaus energija“ pasitrauks iš sostinės šilumos ūkio, vartotojams bus sugrąžinta apie 6 mln. eurų, o likusią dalį planuojama susigrąžinti, susitarus gražiuoju arba bylinėjantis teisme.

Šioje istorijoje tai jau antra „Vilniaus energijai“ skirta bauda. Pirmąją – 600 tūkst. eurų – įmonė gavo pernai už tai, kad Kainų komisijai neteikė informacijos, kad būtų galima patikrinti, ar šilumos kaina yra pagrįsta.

Tuomet „Vilniaus energija“ aiškino teikianti informaciją, tačiau komisija esą reikalauja negalimų dalykų – pavyzdžiui, atgabenti visas popierines sąskaitas gyventojams, – tai būtų keli krovininiai vilkikai.

„Vilniaus energijos“ veiklos patikrinimo ataskaitoje, kurios kopiją matė BNS, be kita ko nurodyta, kad dviem savo darbuotojams 2012–2014 metais ji išmokėjo apie 2 mln. litų (579 tūkst. eurų) „papildomų administracinių išlaidų“, kurios buvo įskaičiuotos į šilumos tarifą, o tai reiškia, kad šiuos pinigus įmonė surinko iš Vilniaus vartotojų.

Ataskaitoje nurodyti tik inicialai A.H. ir J.S. BNS žiniomis, tai – tuometinis „Vilniaus energijos“ viceprezidentas Alexander'as Husty ir buvęs prezidentas bei valdybos pirmininkas Jeanas Sacrestas.

Be to, „Vilniaus energija“ į šilumos sąskaitas, anot komisijos, buvo įtraukusi lėšas reprezentacijai, socialinei paramai, labdarai, kelionėms. Taip pat už 4,6 mln. eurų pardavė valstybės suteiktus nepanaudotus apyvartinius taršos leidimus (ATL), tačiau už juos gautų lėšų nepanaudojo nei aplinkosaugos priemonėms, nei šilumos kainos mažinimui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)