Kaip buvo gaudomi balsai Atominės elektrinės įstatymo pataisoms ir koncesijos sutarčiai su japonų bendrove „Hitachi“, J. Razma papasakojo TS-LKD tarybos posėdyje Rukloje, kur buvo sprendžiama, ar nubausti šiame istoriniame balsavime nedalyvavusį Joną Šimėną ir „prieš“ balsavusį Rytą Kupčinską.

J. Šimėnas sakė, kad minėtame balsavime nedalyvavo sąmoningai dėl savo įsitikinimų, tačiau esą prieš taip pasielgdamas suskaičiavo balsus, kad valdantieji jų nepritrūktų.

„Dabar bepigu sakyti, kad mums užteko balsų. O kokia buvo situacija? Kiek reikėjo pastangų? Partijos pirmininkas tris valandas kalbėjosi su tokiu Valdemaru Valkiūnu. Bet, matyt, gal Mėnulio fazės labiau lėmė negu tas pokalbis ir rezultato nebuvo“, - pasakojo J. Razma, aiškindamas, kodėl partijos valiai nepaklusę Seimo nariai turi būti nubausti.

Kaip žinoma, V. Valkiūnas priklauso Mišriai Seimo narių grupei, nors kurį laiką skelbė, kad palaiko valdančiuosius.

„Toliau su tais „darbiečiais“. Jūs galvojate, kad tai buvo paprasta? Jų frakcija priima sprendimą balsuoti „prieš“, kol galų gale po mūsų įtikinėjimų taryba priima kitokį sprendimą, bet jis neįpareigojo jų frakcijos narių. Iki paskutinio momento nebuvo aišku, kiek „darbiečių“ ateis ir balsuos už tą sprendimą“, - teigė konservatorių frakcijos seniūnas.

J. Razmos pasakojimu, opozicija išnaudojo visas pasipriešinimo galimybes ir paprašė vardinio balsavimo, nors paprastai to nereikalaujama. Tad dalyvavimas balsavime, anot konservatoriaus, buvo itin svarbus.

Pažymėtina, kad priimant įstatymą ar jo pataisą, balsavime dalyvauti privalo ne mažiau nei 71 Seimo narys. Įstatymas priimamas, jei dalyvaujant bent 71-am parlamentarui, už teisės aktą balsuoja daugiau politikų nei pasisako „prieš“ ar susilaiko.

„Iš karto nebuvo 71 Seimo nario, kurį laiką buvo 65. Visokiais būdais maldavome, kad R. Rutkelytė atvestų savo K. Glavecką. Laimontą Dinių šiaip taip atitempėme. Stovėdavo opozicijos atstovai, kaip Žilvinas Šilgalis, ir kiekvieną kokį atvestą tokiu žvilgsniu persmelkdavo, kad tas trauktųsi į šoną. Tai ar jūs galvojate, kad tai paprastas procesas? Ir tomis aplinkybėmis du mūsų kolegos leidžia neateiti arba nebalsuoti“, - piktinosi J. Razma, nors patikslino, jog iki tol panašiais atvejais būdavo itin tolerantiškas.

DELFI primena, kad konservatorė R. Rutkelytė ir Liberalų sąjūdžio narys K. Glaveckas yra sutuoktiniai. L. Dinius taip pat priklauso Liberalų sąjūdžiui, o Ž. Šilgalis yra Artūro Zuoko vadovaujamos partijos „Taip“, neremiančios atominės jėgainės statybų, narys.

Kaip žinoma, Seimas birželio 21 d. pritarė Atominės elektrinės įstatymo pakeitimams, kurie reikalingi VAE statyboms, bei koncesijos sutarčiai su strateginiu investuotoju Japonijos korporacija „Hitachi“.

Pagal skaičiavimus naujos atominės elektrinės projektas kainuos apie 17 mlrd. Lt. Lietuva projektui turėtų skirti 6 mlrd. Lt. Norima, kad elektrinės statybos darbai prasidėtų 2015 m. Elektros gamybos pradžia planuojama nuo 2020 m. Tikinama, kad atominės elektrinės statybos sukurtų 6 tūkst. naujų darbo vietų.

Skaičiuojama, kad 2020-2022 m., pradėjus veikti VAE, elektros kaina turėtų siekti 17-25 ct/kWh.

Kadangi Lietuva turi iki 2020-ųjų įsilieti į Vakarų Europos elektros tinklų sistemą, energetikos ministras Arvydas Sekmokas yra pabrėžęs, kad be savo elektros gamybos ir susiformavus deficitinei rinkai, šaliai įgyvendinti plano gali nepavykti.

Koncesijos sutartyje dėl VAE nustatyta, kad Lietuva valdys 38 proc. bendrovės akcijų, strateginiam investuotojui teks 20 proc., Latvijos „Latvenergo“ - 20 proc., Estijos „Eesti Energia“ - 22 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (246)