„Tokia teorija (sąmokslo prieš Rusiją) gali būti vienas iš papildomų veiksmų... Papildomas veiksnys prie viso to, apie ką jau kalbėjau – prie ekonomikos augimo tempų sulėtėjimo, naftos pertekliaus. Taip, yra noras pakenkti Rusijai. Kodėl gi ir ne? Jeigu tik yra tokia galimybė“, – programoje „Pozner“ kalbėjo Rusijos vicepremjeras, atsakydamas į laidos vedėjo klausimą.

A.Dvorkovičius laidoje sakė, kad protinga naftos kaina turėtų siekti 80-85 dolerius (70,13-74,51 Eur) už barelį. „Rinkoje pirmiausia turėtų dominuoti brangi nafta, brangūs projektai. Tai padėtų sureguliuoti naftos kainas. Abejoju, ar vėl sulauksime 110-120 dolerių (96,42-105,19 Eur) už barelį kainos, tačiau esu pasirengęs dar kartą pasikartoti, ką jau sakiau ir anksčiau – 80-85 doleriai už barelį, net ir atsižvelgiant į visas šiuo metu stebimas tendencijas, atrodo labai protinga kaina“, – pareiškė Rusijos vicepremjeras.

„Labai maža naftos kaina daugumai tikrai nenaudinga, nes tokia situacija nepalanki biudžetams šalių, kurios verčiasi naftos gavyba ir pardavimu – juk jos taip pat nori gyventi. Visų antra, nekylant naftos kainoms, dauguma investicijų nueis niekais, jos nepasijaus, o tai reiškia, kad naftos galiausiai pritrūks ir kainos gali vieną akimirką šauti į viršų, o tada pasirodys, kad investicijų tarsi nebūta, ir naftos paprasčiausiai nebėra“, – samprotauja Rusijos vicepremjeras.

Viceministro teigimu, „kentėti“ pigią naftą liko vos keli mėnesiai. „Dar veikė finansų rinkos instrumentai, „popierinė nafta“, kuri taip pat lėmė kainas. Bet šio veiksnio galiojimo laikas jau baigiasi. Dar kurį laiką mūsų partneriai arabai sutiks kentėti, ir neleis naftos į rinką, kad galėtų išsaugot norimą rinkos dalį. Tuos kelis mėnesius, kol nusistovės naftos kainos, mums teks pakentėti“, – teigia A. Dvorkovičius.

„Iki kokio lygio, tikrai nežinau. Davose dauguma laikėsi nuomonės, kad intervalas galėtų siekti apie 70-80 dolerių už barelį (61,36-70,13 Eur)– tai labai protingos kainos ribos“, – tvirtina Rusijos vicepremjeras. Anot politiko, naftos kainos iki tokio lygio pakils šių metų vasarą ar rudenį. Kalbant apie prekių kainas pačioje Rusijoje, viceministras pripažino: „Kainų iki buvusio lygio sugrąžinti negalėsime. Ne jeigu ir suprantame, kas vyksta, tai nereiškia, kad galime imti ir sugrąžinti kainas į lygį, kuris buvo iki prasidedant krizei“, – paaiškina A. Dvorkovičius.

Rusijos vicepremjeras remiasi vyriausybėmis parengtomis prognozėmis, kuriose numatyta, kad 2015 metais maisto produktų kainos kils apie 15 proc., vien sausį jos šoktelėjo 5 proc. Algos, kaip prognozuoja specialistai, 2015 metais augs ne daugiau 10 proc.

Didžiausia gamybos augimo problema Rusijos vicepremjeras įvardijo didelę palūkanų normą. „Kai taikomos tokios didelės palūkanos, gyventi negalima, tai tiesiog neįmanoma. Mūsų svarbiausia užduotis – stabilizuoti situaciją valiutų rinkoje, o mums tai sekasi gana neblogai, ir sumažinti palūkanų normą“, – tvirtina Rusijos vicepremjeras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)