Manoma, kad JAV dujovežis „Creole Spirit“ atvyks į Portugaliją balandžio 26 dieną. Dujų pirkėja – Portugalijos bendrovė „Galp Energia“.

Analitikų prognozėmis, JAV dujų tiekimas gali išprovokuoti vadinamąjį „kainų karą“, dėl kurio gali sumažėti dujų kainos vartotojams Europos rinkoje, kur ilgą laiką dominavo Rusija.

Užsienio rinkose JAV pradėjo pardavinėti dujas, išgaunamas Meksikos įlankos rajone, vasario mėnesį. Teksaso bendrovė „Cheniere Energy“ išsiuntė pirmąją dujų partiją į Braziliją, vėliau į Azijos šalis. „Chenerie“ pasirašė ilgalaikius kontraktus su grupe Europos dujų bendrovių, įskaitant britų „BG Group“, kurią šiais metais įsigijo korporacija „Royal Dutch Shell“, taip pat Ispanijos bendrovę „Gas Natural“.

Europoje JAV dujų tiekėjai konkuruos su Rusija, kuri šiuo metu tiekia apie trečdalį dujų Europos žemynui vamzdynais. Pavyzdžiui, Vokietija iš Rusijos gauna pusę importuojamų dujų, Italija – trečdalį.

Analitikų nuomone, Rusija gali sumažinti kainas savo Europos vartotojams, taip mėgindama atbaidyti naujus konkurentus iš JAV.

Dabartinėmis kainomis JAV suskystintos gamtinės dujos, tiekiamos Europai, kainuos apie 4,30 dolerio už milijoną britų šilumos kiekio vienetų (British thermal units, BTU). Rusija savo dujas Europai parduoda vidutiniškai po 5,80 dolerio.

Analitikų prognozėmis, Rusija gali gerokai sumažinti kainas kilus kainų karui – iki mažiau nei 3 JAV dolerių.