Planuojama, kad į paramą galės pretenduoti gyventojai, įsirengę arba didinę turimų elektrinių galią nuo 2023 m. rugpjūčio 23 d. arba dar planuojantys įsirengti elektrinę ar padidinti esamos galią.

Saulės modulių kainos per metus sumažėjo perpus. Šiuo metu vidutinė pigesnių 10 kW saulės elektrinių įsirengimo kaina gali svyruoti tarp 5 000–6 000 eurų, brangesnių elektrinių – apie 8 690 eurų ir daugiau. Energetikos ministerijos derinimui pateiktame atnaujintame finansavimo sąlygų aprašo projekte numatoma, kad valstybė ir toliau skirs paramą, sudarančią daugiau nei trečdalį elektrinės įrengimo kainos – už 1 kW naujai įrengiamos elektrinės numatoma 255 eurų kompensacija, o už 1 kW jau įrengtos elektrinės įrengtosios galios padidinimą – 192 eurus.

„Valstybės parama buvo svarbiausias veiksnys, kone dešimt kartų išauginęs gaminančių vartotojų skaičių nuo 2020-ųjų. Šiandien jų bendra galia jau viršija 1 GW. Tai svarus indėlis didinant vietinės elektros energijos gamybą bei siekiant energetinės nepriklausomybės, todėl valstybė ir toliau skatins investicijas į namų ūkių energetinį savarankiškumą“, – sako energetikos ministras Dainius Kreivys.

Ministras atkreipia dėmesį, jog paramos priemonėmis siekiama sukurti visą savarankiško namų ūkio ekosistemą – nuo saulės elektrinių iki paramos šilumos siurbliams bei elektromobilių stotelėms.

Gaminančių vartotojų skaičius per metus išaugo dvigubai ir šiuo metu sudaro beveik 96 tūkstančius. Bendra jų galia viršija 1 GW, kai bendra visos šalies saulės elektrinių galia yra 1,2 GW.

Gaminančių vartotojų plėtrai Energetikos ministerija per paramos priemones 2021–2023 m. skyrė virš 200 mln. eurų. Šiemet papildomai jau skirta dar 20 mln. eurų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją