Gazprom“ vadovas Aleksejus Milleris pažymėjo, kad ateityje bus pastatytos ir antroji bei trečioji PGDS linijos. Pastačius antrąją liniją, PGDS pajėgumai išaugs 12 mln. kubinių metrų.

A.Milleris atkreipė dėmesį į unikalų saugyklos bruožą – ji įrengta druskinguose žemės kloduose ir operatyviai perjungiama iš dujų nuleidimo į pripildymo dujomis režimą.

Priminsime, kad neseniai vienintelė stambi požeminė dujų saugykla Baltijos regione buvo Latvijos Inčukalnio dujų saugykla, galinti talpinti iki 4,47 mlrd. kubinių metrų dujų, iš kurių 2,32 mlrd. kubinių metrų sudaro aktyvios, arba reguliariai imamos, gamtinės dujos.

Augant regioniniam dujų poreikiui, aktyvių dujų kiekį Inčukalnio dujų saugykla galima padidinti iki 3,2 mlrd. kubinių metrų, kurie patenkintų Latvijos ir viso regiono poreikius.

Inčukalnio dujų saugykla priklauso Latvijos monopolinei dujų transportavimo įmonei „Latvijas Gaze“. Viena iš stambiausių šios įmonės akcininkių yra „Gazprom“.

Pasak „Gazprom”, Kaliningrado dujų saugykla įrengta Kaliningrado srities Zelenogradsko rajone ir skirta tam, kad sureguliuotų sezoninius dujų vartojimo šiame regione svyravimus. Kaliningrado PGDS unikali tuo, jog gamtinės dujos bus saugomos druskingose ertmėse, t.y. požeminiuose kloduose, iš kurių pirmiausia reikia išplauti druskas. Dujos bus laikomos 14-oje požeminių rezervuarų, įrengtų akmens druskų kloduose 800 – 950 m gylyje. Kiekvieno rezervuaro talpa siekia 400 tūkst. kubinių metrų.

Kaliningrado požeminės dujų saugyklos paskirtis – užtikrinti dujų atsargas sezoniniams ir kasdieniams dujų vartojimo netolygumams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (410)