Apie tai, jog „Gazprom“ neteks turimų sutarčių, nes JAV visą pasaulį užpils nauju būdu gaunamomis skalūno dujomis, kalbama jau 10 metų, nuo tada, kai atsirado minėta technologija. Rusų monopolijos nuvertimo nuo sosto Europoje galima schema tokia: JAV didina gavybą, atsisako suskystintų dujų importo. Viskas, kas anksčiau buvo gabenama į Ameriką, dabar siunčiama į Europą. Parengus infrastruktūrą, Amerika taip pat pradeda suskystintų dujų eksportą, taip pat ir į Europą.

Europos neatidėliojamų atsiskaitymų rinka didėja, vartotojai, pamatę kainų Amerikoje ir pasienyje su Rusija kainų skirtumą, pradeda dar atkakliau reikalauti iš „Gazprom“ naujų kainų, susietų su neatidėliojamų atsiskaitymų rinka, o ne fiksuotų, susietų su nafta, kaip dabar.

Tikėtina, kad kažkas iš europiečių ryšis išgauti skalūno dujas savo šalyje.

„Gazprom“ priversta sutikti ir netekti tiek dalies apimčių, tiek kainų skirtumo.

„Gazprom“ visada teigė, kad nieko nebijo, nes skalūno dujos išgaunamos neekologišku būdu, kuris įmanomas tik tose vietose, kur nėra žmonių. Jų savikaina, lyginant su įprastomis dujomis, didelė, todėl jų gavyba išliks tik iki pirmo kainų kritimo. <...> laikui bėgant pelnas mažėja, tai reiškia, kad visų projektų baigtis – begaliniai gręžiniai. Dėl to bendra projekto realizavimo vertė gali būti dar didesnė. Dujas išgaunančios įmonės slepia šį faktą, siekdamos gauti paskolas.

Na o dabar pateikti atsakymai į šias „Gazprom“ abejones. Per 10 metų skalūno dujų dalis visų dujų gavyboje padidėjo nuo nulio iki 29 proc. 2010 m.

Amerika atsisakė importo ir susikoncentravo į savo didėjančią skalūno dujų rinką. Atsirado bendra viso Vakarų pusrutulio suskystintų dujų rinka. Du pusrutuliai ir kainos juose kol kas niekaip tarpusavyje nesusiję.

2010 m. prekyba suskystintomis dujomis sudarė 30 proc. visos pasaulinės dujų rinkos. Jos apimtys padidėjo 26 proc. Dujų tiekimas per dujotiekius nusileidžia suskystintoms dujoms. 2010 m. jis padidėjo tik 5,4 proc. ir tik todėl, kad padidėjo dujų tiekimas iš Rusijos į Europą.

Kol kas Europoje Rusijos monopolija su permaininga sėkme atlaiko klientų siekius sumažinti kainas, o Amerikoje kainos toliau mažėja – per kelerius pastaruosius metus jos sumažėjo 80 proc. Balandį jos buvo mažiausios per pastaruosius 10 metų – 70 dolerių (190 Lt) už 1 000 kubinių metrų.

Nepaisant įvairių prognozių amerikiečių skalūno dujų tiekėjai ramiai išgyveno didmeninių kainų kritimą žemiau savikainos. Vietoje senų toliau gręžiami nauji gręžiniai, o rinka nuolat keičiasi, didėja dujų paklausa – prie dujų pereina transportas, infrastruktūra prisitaiko pagal eksporto tiekimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (346)