Taip komitetas reaguoja į iškilusią problemą, kai nepriklausomi elektros energijos tiekėjai taiko mokesčius ir netesybas vartotojams, nusprendusiems pasinaudoti teise neatlygintinai nutraukti elektros energijos pirkimo-pardavimo sutartį ir pakeisti nepriklausomą tiekėją.

„Mūsų pasiūlymo esmė yra papildyti energetikos įstatymą ir nustatyti teisinio reguliavimo nuostatas, kurios išplėstų VERT įgaliojimus. Papildymais siūloma VERT numatyti pareigą derinti nepriklausomų tiekėjų su buitiniais vartotojais ir mažomis įmonėmis sudaromų elektros energijos pirkimo ir pardavimo sutarčių standartines sąlygas“, – trečiadienį komiteto posėdžio metu teigė pirmininkas Kazys Starkevičius.

Komitetas siūlo, kad nustačius, jog nepriklausomų tiekėjų parengtos sąlygų nuostatos neatitinka reikalavimų, VERT turės pareigą reikalauti jų patikslinimo. Taip pat būtų nustatomas terminas, per kurį turi būti įvykdytas šis pareikalavimas – ne ilgiau kaip 15 darbo dienų.

Posėdyje dalyvavęs VERT vadovas Renatas Pocius teigė, kad taryba yra pateikusi nurodymą nereikalauti iš tokių vartotojų šių mokesčių ir juos grąžinti. Visgi, anot jo, du nepriklausomi elektros tiekėjai atsisakė grąžinti sumokėtus mokesčius ir baudas, dar vienas tą darys tik vartotojams pasikreipus.

„Esame kreipęsi į nepriklausomus tiekėjus ir jiems pateikę nurodymą nereikalauti šių mokesčių iš buitinių vartotojų ir smulkių įmonių. Antras dalykas, kurio prašėme, – grąžinti surinktus mokesčius. Ir paprašėme informuoti VERT apie priimtą sprendimą apskritai, ar tai būtų tiekėjams geranoriškai priimtinas mokesčių grąžinimas, ar ne“, – aiškino R. Pocius.

„Ir esame gavę iš dviejų tiekėjų atsakymą, kad jie nesutinka grąžinti šių mokesčių. Iš vieno tiekėjo, kad planuoja grąžinti, jei vartotojai kreipsis“, – pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad tiekėjai šioje situacijoje turėtų elgtis aktyviai.

Taip pat VERT vadovas paminėjo, kad šiuo metu pradėtos vykdyti patikros, kurių metų būtų išgrynintos iš vartotojų surinktos sumos, kas leistų priimti sprendimą dėl jų grąžinimo.

„Oficialiai pradėję patikrinimus, planuojame juos užbaigti iki metų vidurio. (...) Tokio patikrinimo esmė būtų išsigryninti visas sumas, kurios buvo surinktos iš vartotojų, taip pat sutarčių skaičių ir visą kitą informaciją, dėl kurios galėtume priimti tarybos privalomąjį sprendimą dėl mokesčių grąžinimo“, – sakė jis.

R. Pociaus manymu, Ekonomikos komiteto teikiamas pasiūlymas padėtų išvengti atvejų, kai vartotojai turi susigrąžinti sumokėtus mokesčius ir baudas padedant teismams.

„Mes galvojame, kad tai sumažintų rizikas ateityje. Dabar šiek tiek bėgame paskui traukinį. Iš karto suteikus VERT instrumentus derinti standartines sutarčių sąlygas, tikrai išvengtume tokių nesusipratimų, kokių yra šiandien“, – sakė R. Pocius.

Posėdyje taip pat dalyvavusi energetikos viceministrė Inga Žilienė aiškino, kad atsiradus tokioms priemonėms reguliuotojas galėtų patikrinti, ar sutarys yra sąžiningos, atitinka įstatymų reguliavimus. Be to, anot jos, bus išvengta situacijų, kai institucijos neturi įrankių spręsti ginčus.

„Čia yra siūlymas, kad būtų prieš veiksmą vykdoma priežiūra. Tai yra iš anksto tiekėjai turėtų derinti standartinių sutarčių sąlygas. Jos būtų sudaromos su buitiniais vartotojais ir mažomis įmonėmis. Taip būtų galima iš anksto užkardyti situacijas, kai yra nesąžiningos sutarčių sąlygos, jos neatitinka įstatymų ar kitų teisės aktų nuostatų. Tai manome, kad tikrai yra svarbus pokytis gerinant sąlygas vartotojui, nes iš anksto būtų išvengta skundų ir ginčų, kuriems išspręsti institucijos neturi įrankių“, – kalbėjo I. Žilienė.

ELTA primena, kad 2023 m. lapkritį skelbta, jog nepriklausomi elektros tiekėjai nesilaiko įstatymo nuostatų ir iš buitinių vartotojų bei smulkaus verslo reikalauja susimokėti netesybas ar kitus mokesčius už nutrauktą sutartį. Tokių mokesčių reikalavo tiekėjai „Enefit“ ir „Elektrum“.

Tuo metu su pritaikytomis netesybomis susidūrė apie 2 tūkst. buitinių vartotojų ir apie 200 mažų ir labai mažų įmonių.

2024 m. vasarį VERT kreipėsi į nepriklausomus elektros tiekėjus reikalaudama grąžinti klientams pritaikytas netesybas ar kitus mokesčius.