Tačiau koks iš tiesų visų mūsų bendras – viešasis – interesas? Nesutikčiau, jog vienintelis kriterijus galėtų būti biokuro kaina. Žinoma, situacija, kai dalis šilumos gamintojų kurą perka bene penktadaliu brangiau, nei jis kainuoja atviroje biržoje, yra ydinga. Manyčiau, jog gerokai svarbiau – ilgalaikiai santykinai jaunos pramonės šakos tikslai. O juos apima sveika ir gyva konkurencija, kuri neleidžia užsimiršti stambesniems lyderiams, o kartu sudaro galimybes visiems mažesniems dalyviams.

Dirbdami ne tik Lietuvoje galime palyginti situaciją visame regione. Pavyzdžiui, Latvijoje konkurencija gerokai aktyvesnė, todėl ir visas ūkio sektorius gali būti mums pavyzdžiu. Lenkija vėluoja į atsinaujančių energijos išteklių traukinį (norint ieškoti kaltųjų galima būtų rodyti į stiprią angliakasybos pramonę). Tuo tarpu Baltarusijoje viską diktuoja valdžios vertikalė.

Tačiau visose rinkose biokuras svarbus tuo, jog leidžia į energetikos pramonę įtraukti labai įvairias veiklos sritis, pasidalinančias vertę, iki šiol tekėjusią iš atskiros šalies. Specialiai pažymėsiu, jog šio privalumo nepakeis net ir visais atžvilgiais naudingas LNG terminalas Klaipėdoje – ir Maskva, ir Oslas nekuria darbo vietų Lietuvoje ir neskatina investicijų n-tajame Lazdijų ar Mažeikių rajone.

Todėl skatinimas vis daugiau biokuro pirkti biržoje – tai nauda visuose gamybos proceso etapuose, kai leidžiama pelną paskirstyti (kartu – motyvuoti plėtoti savo veiklą) visose grandyse. Kaip mūsų atliktoje apklausoje signalizavo biokuro gamintojai ir tiekėjai, „dalinis sprendimas“ buvo per lėtas ir nepakankamas – 2014 metais visi įsitikinome, kad birža veikia, esminių trikdžių nėra.

Džiugu, jog Seime pateikinėjant ar svarstant šį įstatymo projektą realių oponentų neatsirado. Seimo nariai gilinasi ir pradeda domėtis proceso detalėmis (sandėliavimo galimybėmis, smulkiųjų tiekėjų dalyvavimu ir pan.). Tai tik rodo, jog daugelis Seimo narių savo rinkimų apygardose pajuto realią naudą – verslo susidomėjimą, šilumos gamintojų gerąsias praktikas. Todėl patvirtinus pataisas ir ruošiantis 2016 metais visą prekybą biokuru perkelti į biržą liks susitarti dėl kasdienių darbinių klausimų.