Susitikimo metu aptarti rezultatai, kuriuos pateikė Europos Komisijos (EK) Jungtinis tyrimų centras, atlikęs įvairių sinchronizacijos scenarijų studiją. Šioje studijoje buvo nagrinėtos trys svarbiausios kryptys - per Lenkiją su Vakarų Europa, per Suomiją su Skandinavija bei izoliuoto veikimo.

„Grupės susitikime sutarėme, kad ekonomiškai efektyviausia ir patikimiausia sinchronizacijos kryptis yra per Lenkiją. Dabar sieksime, kad kuo greičiau būtų priimtas politinis susitarimas ir šis strateginis projektas būtų įgyvendintas 2025-aisiais", - po susitikimo sakė energetikos viceministras E. Purlys.

Pasak viceministro, artimiausiu metu bus priimti būtini politiniai sprendimai, kad šią kryptį kaip prioritetinę oficialiai patvirtintų visos BEMIP šalys ir būtų galima imtis įgyvendinti Baltijos šalių sinchronizacijos projektą. Šiuo metu yra derinamas supratimo memorandumo tekstas, įtvirtinantis prioritetinę sinchronizacijos kryptį, kurį turės pasirašyti projekte dalyvaujančių valstybių politikai.

Vėliau Europos elektros perdavimo sistemos operatorių asociacija ENTSO-E kartu su Baltijos valstybių bei Lenkijos elektros perdavimo sistemų operatoriais detalizuos techninius sinchronizacijos projekto aspektus.

BEMIP posėdyje dalyvavo EK Energetikos generalinio direktorato atstovai bei viceministrai ir kiti aukšto lygmens atstovai iš Baltijos valstybių, Danijos, Lenkijos, Norvegijos, Suomijos, Švedijos bei Vokietijos. Susitikimui vadovavo EK Energetikos generalinio direktorato vadovas Dominikas Ristori (Dominique Ristori).

Elektros sistemos desinchronizacija nuo rusiškosios sistemos ir sinchronizacija su Europos tinklais yra svarbiausias Lietuvos ir kitų Baltijos šalių energetikos projektas. Tik įgyvendinus šį tikslą, būtų užtikrinta visavertė Baltijos šalių elektros sistemų integracija į Europą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)