Nuo 2004 m. Azerbaidžanas padidino dujų gavybą 5,2 karto. Šach-Denizas yra didžiausias telkinys šalyje, jo atsargos siekia 1,2 trilijono kubinių metrų dujų ir 240 mlrd. kubinių metrų dujų kondensato. Pasak R. Abdulajevo, iki 2017 m. iš šio telkinio bus kasmet išgaunama po 16 mlrd. kubinių metrų kuro.

R. Abdualjevas išvardino ir kitus perspektyvius telkinius Azerbaidžane. Tarp jų - "Umid" (200 mlrd. kubinių metrų dujų), "Babek" (400 mlrd. kubinių metrų dujų), taip pat "Abšeron" telkinys, kurio atsargos vertinamos 340 mlrd. kubinių metrų dujų.

Azerbaidžano valstybinės naftos kompanijos vertinimu, dujų atsargos Azerbaidžane siekia 4,5 mlrd. tonų (vieną toną sudaro apie 1,4 tūkst. kubinių metrų dujų). Pasak R. Abdulajevo, šiuo metu šalyje dirba 50 kompanijų iš 20 šalių, kurios išgauna dujas iš 40 telkinių. Per parą išgaunama 140 tūkst. tonų.

Pagrindinės Azerbaidžano dujų importuotojos yra Turkija ir Gruzija, kuras tiekiamas ir į Europą. Pastaruoju metu Azerbaidžano bendrovės stengiasi plėsti bendradarbiavimą su Europos Sąjunga, nes pastaroji taip pat siekia diversifikuoti tiekimą.

2011 m. gruodį Turkija ir Azerbaidžanas pasirašė sutartį dėl dujotiekio į Europą statybos, jo pajėgumas sieks 16 mlrd. kubinių metrų per metus. Projektas vertinamas 5 mlrd. dolerių. Iš pradžių konsorciumą sudarys Azerbaidžano valstybinė naftos kompanija ir Turkijos "Botas". Vėliau prie jo prisijungs ir kiti dalyviai.

Tikimasi, kad dujos vamzdynu į Europos rinkas ims tekėti nuo 2017 metų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją