Rudosiomis anglimis kūrenama elektrinė „Hazelwood“, esanti Latrob Valyje Viktorijos valstijoje, kovo mėnesį bus uždaryta, prancūzų energetikos milžinei „Engie“ nusprendus, kad dešimtmečius aplinką smarkiai teršusi jėgainė yra nebeperspektyvi.

Elektrinę uždarius, darbo neteks maždaug 500 žmonių, o dar 250 darbuotojų dirbs iki 2023-iųjų. Jie rūpinsis elektrinės uždarymu ir šalia esančios anglių kasyklos rekultivavimu.

„Engie“ paskelbė, kad taip pat nori parduoti rudosiomis anglimis kūrenamą elektrinę „Loy Yang B“ Latrob Valyje ir dujomis kūrenamą Kvinanos kogeneracinę elektrinę Vakarų Australijos valstijoje, kuri tiekia garą ir elektros energiją.

„Hazelwood“ veikia jau ilgiau kaip 50 metų. Ji puikiai prisidėjo prie nacionalinės elektros rinkos, bet dabar pasiekėme tašką, kai ją nebeekonomiška eksploatuoti“, – sakoma „Engie“ Australijos padalinio vadovo Alexo Keisserio pareiškime.

„Engie“ Australijoje reikėtų investuoti daug šimtų milijonų dolerių, kad užtikrintų perspektyvų ir, visų svarbiausia, saugų tolesnį eksploatavimą. Atsižvelgiant į dabartines ir prognozuojamas rinkos sąlygas, tokio investicijų lygio negalima pateisinti“, – pažymėjo A.Keisseris.

„Hazelwood“ pagamina maždaug 22 proc. Viktorijos valstijai reikalingos elektros energijos ir maždaug 4 proc. visoje šalyje suvartojamos elektros energijos. 72 proc. šios įmonės akcijų priklauso „Engie“, o dar 28 proc. – Japonijos prekybos kompanijai „Mitsui“.

Paryžius praėjusių metų pabaigoje sakė, kad „Engie“, kuri iš dalies priklauso Prancūzijos vyriausybei, liausis investavusi į anglimis kūrenamas elektrines, kurios yra pagrindinis dėl žmogaus veiklos į atmosferą patenkančio anglies dvideginio šaltinis.

Deginamos rudosios anglys labiau teršia aplinką negu juodosios, tad aplinkosaugininkai sveikino sprendimą dėl „Hazelwood“.

„Hazelwood“ yra nešvariausia elektrinė Australijoje ir viena nešvariausių pasaulyje“, – sakė pagrindinės Australijos aplinkosaugos organizacijos „Australian Conservation Foundation“ vadovė Kelly O'Shanassy.

„Tai svarbus momentas jau gerokai pažengusiame pereinamajame procese – keičiant nuo nešvarią energetiką švaria energetika. Australijos energetikos politika dabar yra prie šio kelio išsišakojimo“, – sakė ji.

Federalinė vyriausybė pristatė 43 mln. Australijos dolerių (29,7 mln. eurų) paramos darbuotojams paketą, o valstijos vyriausybė uždarymui skirs 22 mln. Australijos dolerių (15 mln. eurų).

Federalinis energetikos ministras Joshas Frydenbergas sakė, kad atidžiai stebės elektrinės uždarymo poveikį energijos tiekimui visoje šalyje.

Po didelės audros rugsėjo mėnesį, laikinai palikusios be elektros visą Pietų Australijos valstiją, šalyje keliama klausimų dėl energetinio saugumo.

Australijoje pastaraisiais metais buvo uždarytos kelios kitos anglimis kūrentos elektrinės.

Kaip rodo vyriausybės 2014-2015 metų duomenys, Australijoje deginant anglis pagaminama apie 63 proc. elektros.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją