"Lėšos yra bendros - ES ir Lietuvos, ir jų panaudojimas yra irgi bendras reikalas. Manau, kad visada galima panaudoti lėšas geriau, tačiau pažanga su projektais (IAE uždarymo projektais - BNS) yra labai didelė", - ketvirtadienį BNS sakė ministras, kuris ryte susitinka su baigiančiais vizitą Lietuvoje europarlamentarais - jie aiškinasi, ar efektyviai panaudotos Ignalinos elektrinės uždarymui skirtos europinės lėšos.

A.Sekmokas nekomentavo ES pažadų 2014-2020 metais skirti Ignalinos AE uždarymui 210-230 mln. eurų. "Ta suma kol kas nėra apibrėžta, nėra nustatyta. Mes su ES kalbamės, kiek mus reikėtų lėšų, tačiau, kas nebus finansuojama šioje finansinėje perspektyvoje, tas turės būti finansuojama ateityje", - BNS sakė A.Sekmokas.

Pasak ministro, Ignalinos AE uždarymu ES turi rūpintis iki darbų pabaigos.

"Lėšų bus tiek, kiek bus, ir už tas lėšas kuo efektyviausiai vykdysime uždarymo darbus, ir tikslas yra, kad kartu su ES tęstume uždarymą iki pačios pabaigos. Neabejoju, kad šį tikslą įgyvendinsime, nėra svarbu, kiek darbų reikia padaryti šį periodą, per šią finansinę perspektyvą, kiek kitą, kiek dar kitą", - kalbėjo A.Sekmokas.

Lietuva sako, kad jai 2014-2020 metais reikia dar 870 mln. eurų: ES prašoma 770 mln. eurų, o dar 100 mln. eurų ketinama skirti iš valstybės biudžeto.

Tarp Europos Parlamento (EP) narių iš Biudžeto kontrolės komiteto, atvykusių į Lietuvą, esantis Zigmantas Balčytis BNS šią savaitę sakė, kad europarlamentarų išvada bus vienas svarbiausių motyvų EP sprendžiant, ar Lietuvai tęsti finansinę paramą jėgainės uždarymui.

Ministro pirmininko kancleris Deividas Matulionis po susitikimo su europarlamentarais trečiadienį pareiškė, kad EP atstovai abejoja, ar Lietuva efektyviai panaudoja Europos Sąjungos lėšas, skirtas Ignalinos AE uždarymui. Pasak jo, Lietuva pripažįsta, kad buvo padaryta klaidų, o europarlamentarai neatmeta galimybės Lietuvai gauti papildomą finansavimą 2014-2020 metų finansinėje perspektyvoje.

Tris dienas Lietuvoje dirbę europarlamentarai susitiko su Ignalinos AE vadovybe, apžiūrėjo teritoriją, susitiko su pagrindinius elektrinės uždarymo projektus įgyvendinančia Rusijos kapitalo Vokietijos bendrove "Nukem" atstovais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)