Elektra brangsta pirmiausia dėl sunkiai prognozuojamos gamtinių dujų kainos ir smarkiai didėjančių subsidijų žaliajai energetikai. Jeigu priklausomybė nuo vienintelio dujų tiekėjo ir toliau išliks, jeigu žaliosios energetikos nepapildys kitas pigus gamybos šaltinis, elektros kaina vartotojams augs ir ateityje. Alternatyva šiam scenarijui – atominė energetika ir suskystintųjų dujų terminalas. Tačiau kol kas tokiai strategijai aiškaus pritarimo nėra. Nestatant atominės elektrinės, reikia įvardyti alternatyvas – kiek elektros gaminsime iš dujų ar anglies ir kiek vystysime žaliąją energetiką“ , - ministerijos pranešime cituojamas A.Sekmokas.

Pasak A.Sekmoko, delsimas atsakyti į šiuos strateginius klausimus elektros vartotojus stumia į neapibrėžtą ir nesaugią situaciją.

„Dabartinė Vyriausybė įgyvendino 2007 metais priimtą Nacionalinę energetikos strategiją. Šiemet ši strategija buvo atnaujinta. Tačiau dabartinė situacija užduoda klausimą, kaip bus išlaikytas nacionalinės energetinės politikos tęstinumas“, - pareiškė A.Sekmokas.

A.Butkevičius: problema VIAP

Elektra daugiausiai brangsta dėl Viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) mokesčio. VIAP didėja nuo 7,04 ct/kWh iki 10,49 ct/kWh. Per VIAP mokestį surenkamos lėšos vėliau yra naudojamos ne tik gamybai iš atsinaujinančių išteklių skatinti, bet strateginiams projektams ir elektrinėms, užtikrinančioms energijos tiekimo rezervus, finansuoti bei kitoms būtinoms sistemos saugumui veikloms.

Kandidatas į ministrus pirmininkus Algirdas Butkevičius teigia, kad problema yra VIAP dydis.

"Mes galime pasakyti - tikrai nesiruošiame to daryti (didinti VIAP mokesčio - BNS). Mes kol kas manome, kad VIAP, kuris yra nukreipiamas Elektrėnams, kur gaminama pusantros teravatvalandės (apie 1,5 mlrd. kWh elektros per metus - BNS), ir po to už tai reikia kompensuoti dideles sumas, mes manome, kad užtektų pusės teravatvalandės. Tada ir VIAP sukaupta suma galėtų būti mažesnė ir tikriausiai išspręstų problemą dėl VIAP nedidinimo", - interviu portalui 15min.lt ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Jis teigė apie tai kalbėjęs trečiadienį Pramonininkų konfederacijoje, kada susitiko su energetikos įmonių atstovais.

Reaguodamas į A. Butkevičiaus žodžius, energetikos ministro patarėjas Kęstutis Jauniškis pateikia elektros perdavimo sistemos operatoriaus „Litgrid“ duomenys, kad sistemos patikimumui ir tiekimo saugumui užtikrinti būtina minimali elektros energijos gamybos apimtis - ji šiuo metu sudaro 1,53 TWh.

Numatoma, kad nuo kitų metų pradžios elektros kaina gyventojams turėtų būti apie 50 ct/kWh, kai dabar mokama 46 ct/kWh. Kainą iki lapkričio pabaigos dar turi patvirtinti Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (650)