Pasak vieno iš OPEC susitikimą stebinčių analitikų, Niujorke įsikūrusios konsultacijų bendrovės PIRA įkūrėjo Gario Roso (Gary Ross): „Tarpusavyje jie šiuo metu sutaria ne itin gerai. OPEC tampa vis mažiau reikšminga. Įžengiame į erą, kurioje rinkos reguliavimas nebeegzistuos“.

Paskutinį kartą OPEC narės buvo nusprendusios keisti gavybos apimtis 2008 metų gruodį. Tuomet šalys sumažino rodiklį dėl pasaulinės finansų krizės ir smukusios paklausos. Iš viso nuo 1998 iki 2008 metų OPEC gavybos apimtis keitė 27 kartus.

Per kelis pastaruosius metus Saudo Arabija, laikoma OPEC lydere, daugiausiai dėmesio skyrė kovai dėl rinkos dalies. Šalies pareigūnai mano, kad išgauti daugiau naftos šiuo metu, esant nedidelėms kainoms, yra geriau, nei išgauti mažesnius „juodojo aukso“ kiekius ateityje.

„Manome, kad tokia situacija tęsis iki pat birželį Vienoje vyksiančio OPEC susitikimo. Vieninteliu veiksniu, keliančiu nežinomybę, tampa tai, ar daug lems šis susitikimas ir kokia dalis tarpusavio nesantaikos bus viešinama visuomenei“, – teigia „RBC Capital Markets“ žaliavų srities strategijos padalinio vadovė Helima Croft.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)