Nurodoma, kad pateiktas reikalavimas 5,8 mln. eurų sumai.

„Amber Grid“ aiškinimu, tai – pirmas žingsnis, siekiant užsitikrinti tų dujotiekio detalių, kurios neturi reikiamų sertifikatų, pakeitimą rangovo sąskaita. „Amber Grid“ taip pat inicijavo GIPL rangovo „Alvoros“ įtraukimą į nepatikimų tiekėjų sąrašą. Dėl šio veiksmo įmonė penktadienį kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą.

Vykdant tolesnius veiksmus, „Amber Grid“ rengia detalių pakeitimo planą bei ruošiasi tarptautiniam viešajam pirkimui, kurio metu bus atrinktas naujas darbų rangovas konkrečių dalių keitimo darbams atlikti.

Lietuvą ir Lenkiją jungiantis GIPL dujotiekis veikia ir tarnauja abiejų valstybių poreikiams. Nuo GIPL veikimo pradžios 2022 metų gegužę iki šių metų kovo mėnesio juo buvo perduota beveik 16 teravatvalandžių (TWh) dujų abejomis kryptimis. Tai – 6 proc. daugiau nei 2023 metais buvo suvartota dujų Lietuvos poreikiams.

GIPL dujotiekio saugumą patvirtino statybos ir eksploatacijos metu atlikti viso dujotiekio bandymai, vidinė diagnostika ir papildomos ekspertizės. Atlikti dujotiekio dalių cheminės sudėties matavimai, plieno kokybės ir kietumo matavimai, suvirinimo siūlių rentgeno, vamzdyno detalių sienelių storio matavimų rezultatai atitinka techninius projekto reikalavimus ir net juos viršija. Atliekami testai patvirtina, jog dujotiekį saugu eksploatuoti.

„Amber Grid“ vykdo ir ateityje atliks būtinus ir išsamius GIPL dujotiekio patikrinimus, siekiant užtikrinti, jog įrenginys yra saugus.

Nustačius dalies dujotiekio detalių sertifikavimo trūkumus, „Amber Grid“ dėl to dar 2023 metų birželį kreipėsi į prokuratūrą, kuri vykdo ikiteisminį tyrimą. Šių metų sausį „Amber Grid“, reikalaudamas ištaisyti trūkumus, pateikė pretenziją rangovui.

Portalo „15min“ tyrimų skyrius vasario mėnesį paskelbė, kad „Amber Grid“ „dėl nustatytų defektų dujotiekyje ir sutarties pažeidimų“, pateikė pretenziją GIPL atkarpos Lietuvoje rangovei „Alvorai“, kuri galimai šiame magistraliniame dujotiekyje panaudojo rusiškos kilmės jungiamąsias dalis.
Publikacijoje teigiama, kad jei įmonė trūkumų nepašalins, turės sumokėti 7 mln. eurų vertės banko garantiją.

Joje dar rašoma, esą „Amber Grid“ pripažino, jog negali patvirtinti sumontuotų detalių kilmės. Anot portalo, jei „Alvora“ nepateiks autentiškų dujotiekio detalių sertifikatų, tikėtina, kad komponentai turės būti pakeisti.

Kreivys: situaciją vertinsime gavę prokuratūros išvadą

Reaguodamas į situaciją energetikos ministras Dainius Kreivys paminėjo, kad šią situaciją vertins ir nuspręs, kam krenta atsakomybė dėl sumontuotų rusiškų detalių, po prokuratūros pateiktos išvados.

„Prokuratūra atlieka tyrimą, ji išsiaiškins kaltus ir tada jau reaguosime, tada pasidarysime išvadas (...) Atsakymai bus duoti ir ministerija pagal juos reaguos“, – žurnalistams penktadienį teigė D. Kreivys.

„15min“ žurnalistai praėjusį birželį skelbė, kad „Alvora“ GIPL dujotiekyje galėjo sumontuoti apie pusantro šimto jungiamųjų detalių, pagamintų Rusijos koncerno „ChelPipe“. Plienines alkūnes, kurių vertė siekė maždaug 300 tūkst. eurų, įmonė galimai sumontavo pateikusi suklastotus Lenkijos, Latvijos ir Rumunijos įmonių sertifikatus.

GIPL yra strateginės reikšmės projektas tiek Lietuvai, tiek Europai leidęs užsitikrinti energetinę nepriklausomybę. „Amber Grid“ projektą įgyvendino per numatytą terminą, neviršijant projekto biudžeto. Dujotiekis Lietuvai ir kitoms Europos šalims leidžia apsirūpinti gamtinėmis dujomis iš alternatyvaus šaltinio bei dar labiau sustiprinti energetinę nepriklausomybę.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją