„Pirmiausia Europos Sąjunga turi įsipareigojimą skirti adekvatų finansavimą uždarymo procesui ir paskaičiuoti, kiek tokiam milžiniškam procesui reikia skirti pinigų. Taip pat tą gali padaryti ekspertai. Pati uždarymo kaina yra pakankamai gerai žinoma ir svarstyta įvairiuose forumuose. Tačiau kitas klausimas, ką reikės daryti, jei Europos Sąjunga neturės galimybės ir neras tokių resursų skirti pakankamo finansavimo?“, - retoriškai klausė Vyriausybės vadovas.

Pasak A. Kubiliaus, tokiu atveju tektų peržiūrėti Ignalinos atominės elektrinės uždarymo programą ir kai kuriuos darbus nesilaikant terminų tektų užtęsti.

„Šiuo metu kaip tik lankosi Europos parlamento delegacija. Parlamentinės kontrolės tiek iš Europos Sąjungos, tiek iš Seimo šiam projektui tikrai nebus per daug. Ankstesni tyrimai parodė, kad kai kurios sutartys buvo pasirašytos nelabai racionalios, galbūt valdymo sistema nelabai racionali, todėl susiduriame su problemomis, derėdamiesi su rangovais“, - projekto įgyvendinimo trikdžius vardijo premjeras.

DELFI primena, kad Europos Komisija nuo 2014 m. Ignalinos atominės elektrinės uždarymui siūlo skirti 210 mln. eurų (724,5 mln. Lt), tačiau Lietuva norėtų gauti 770 mln. eurų (2,656 mlrd. Lt) iš Europos Sąjungos biudžeto. Iki 2013 m. Lietuvai yra skirtas 1,37 mlrd. eurų (4,726 mlrd. Lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)