Jau daugiau nei dvidešimt metų su pertraukomis serialą „Giminės“ kuriantis S.Vosylius tik šypsosi išgirdęs tradicinį klausimą – kur yra serialo sėkmės priežastis. „Visų pirma – nuostabūs aktoriai. Filme vaidina kelios aktorių kartos – Regina Varnaitė, Vytautas Tomkus, Gediminas Girdvainis, Vaiva Mainelytė, Vytautas Rumšas, Dalius Mertinas, Ilona Balsytė ir kt. Per ilgus filmavimo metus teko atsisveikinti su seriale vaidmenis kūrusiais Antanu Šurna, Danute Juronyte ir kt. Bet manau, kad vienas iš žiūrovus traukiančių dalykų yra įvairių kartų žvaigždės“, – svarsto režisierius.

S. Vosyliaus manymu, svarbus ir siužetas, kuris yra labai artimai susijęs su paprastų Lietuvos žmonių gyvenimu, problemomis. „Be abejo, ne paskutinėje vietoje ir meilės intrigos. Taip pat ir puiki Tomo Leiburo muzika, kuri skamba jau ne vieną dešimtmetį, bet yra tokia populiari. Manau, kad kai kurie žiūrovai, kurie anksčiau žiūrėdavo šį serialą būdami penkiolikos ar dvylikos, jauni vaikai, dabar jau – užaugę ir toliau žiūri. Turime savo elektoratą, kuris jau daugiau nei dvidešimt metų stebi ir seka šį filmą. Turbūt kiekvienas žiūrėdamas atranda kažką artimo savo gyvenimui“, – kalba serialo kūrėjas.

Ruta Lee (I.Juraitės, Stepdraw nuotr.)

Nors seriale per visą tą laiką pasirodė labai nemažai aktorių, režisierius teigia, kad, išlaikant aktorių branduolį, sunkumų niekuomet nekilo. „Aktoriai labai daug metų gyvena kartu su savo personažais. Jų istorija visą laiką tęsiasi, jiems nereikia pasakoti priešistorės, jie kuria savo personažų gyvenimus. Aktoriai mielai imasi tęsti savo vaidmenis ir per tiek metų dar nė vienas neatsisakė vaidinti. Tai reiškia, kad jie su savo personažais susigyvenę. Aš pats maišau daugelio aktorių vardus, pvz., personažas Saulius gyvenime yra Dalius Mertinas, ir susitikęs dažnai jį pavadinu Sauliumi. Daugelis aktorių turi du vardus“, – juokiasi S. Vosylius.

Režisieriaus teigimu, tokį ilgą laiką kuriant serialą ir scenarijaus autorius, ir jis pats susiduria su įvairiais iššūkiais – visų pirma dėl to, kad kiekvieną personažą vaidinančio aktoriaus asmeniniame gyvenime vyksta daug pasikeitimų.

„Kiek aktorių atžalų „Giminėse“ atsirado... Ir mes į tai atsižvelgiame, rašydami scenarijų kiekvienais metais. Labai daug atsispiriame nuo jų pačių (aktorių – LRT.lt) asmeninių gyvenimų. Pavyzdžiui, Rūta Ščiogolevaitė prieš keletą metų pradėjo vaidinti „Giminėse“. Per tą laiką susilaukė poros vaikų, ir seriale atsirado jos atžala. Lygiai tas pats buvo su Ilona Balsyte, kuri anksčiau filmuojant serialą atėjo ir pasakė, kad laukiasi. Ir mes atitinkamai koreguodavom scenarijų. Tarsi du gyvenimai“, – pasakoja S. Vosylius.

Vaidmenį atliks ir G. Jaraminaitė

Režisierius pažymi, kad kiekvieną sezoną seriale atsiranda šviežias personažas. Prieš ketverius metus naują heroję įkūnijo Rūta Ščiogolevaitė, o šiais metais žiūrovai išvys ir Gabiją Jaraminaitę. Jai, režisieriaus teigimu, teko nemažas vaidmuo – seriale pasirodys jauna graži moteris, kuriai neabejingi kiti personažai.

„Aš manau, kad G. Jaraminaitė į „Gimines“ labai gražiai įsiliejo, ir su scenarijaus autoriumi Broniumi Bušma jau rašome naujas serijas, kur Gabijai skirtas nemažas vaidmuo. Tikimės, ji neatsisakys“, – viliasi režisierius.

Pati G. Jaraminaitė tikina, kad, kuriant personažą, jokių problemų neiškilo, nes ją ir jos heroję vienija tos pačios bendražmogiškos problemos.

„Mano herojė yra organizacijos, kuri atsakinga už pabėgėlių klausimus Lietuvoje, atstovė. Ji atvažiuoja į tą nedidelį miestelį su užduotimi pasižiūrėti, kaip provincijos žmonės yra pasiruošę priimti į savo bendruomenę pabėgėlius, kitaip tariant, ištirti aplinką ir šiuos klausimus aptarti su miestelio valdžia. Tada paaiškėja, kad tame miestelyje gyvena ir jos buvęs vyras, o jo žmona yra geriausia mano herojės draugė, su kuria kartu užaugo vaikų namuose“, – istorijos vingius atskleidžia aktorė.

Ruta Lee's visit to Lithuania. Photo by Birutė Vyšniauskaitė

Ne viena „Sidabrine gerve“ įvertinta profesionalė prisimena ir visą kūrybinę komandą prajuokinusią situaciją, kuri nutiko filmuojant paskutinę seriją.

„Paskutinėje serijoje mano herojė turėjo įsėsti į traukinį, ir mes iš tikrųjų laukėme realaus traukinio, kuris stabteli stotyje, kurioje filmavome.

Kadangi tas traukinys stovi labai trumpai, teko gerokai pagalvoti, kaip per tokį trumpą laiką nufilmuoti visą sceną. Viską surepetavome, susitarėme, bet aplinkiniams buvo labai juokinga iš šalies žiūrėti, kaip aš greit įlipu į traukinį, tada kamera skubiai pasisuka, ir komanda man greitai padeda išlipti, kol traukinys dar nenuvažiavo, o paskui kameros toliau filmuoja nuvažiuojantį traukinį.

Filmuojant šį epizodą, visa grupė leipo iš juoko. Bet turėjome ir atsarginį planą – jei durys būtų užsivėrusios ir traukinys nuvažiavęs, būčiau išlipusi kitoje stotelėje. Laimei, šio plano neprireikė“, – juokiasi aktorė.

Ne viename televizijos seriale vaidmenis sukūrusi G. Jaraminaitė tikina pati jų žiūrėti nemėgstanti, tačiau dalį „Giminių“ serijų yra mačiusi. O paklausta apie serialo populiarumo priežastis, vardija panašias į S. Vosyliaus minėtas: „Tikriausiai serialas taip ilgai rodomas todėl, kad žmonės yra prie jo labai prisirišę, su juo užaugę. Čia yra toks tvirtas lietuvių bruožas – pastovumas, ištikimybė. Tikriausiai žiūri todėl, kad jie pažįsta visus herojus, žino jų istorijas ir jaučia jiems prieraišumą.“

Legendiniame seriale – žvaigždė iš Holivudo

Jau anksčiau LRT.lt skelbė, kad legendiniame seriale praėjusią vasarą nusifilmavo ir Holivudo lietuvė R. Lee. Darbu su garsiąja aktore džiaugiasi ir pats serialo režisierius.

„Šiame sezone išvysime R. Lee, kuri atliko nedidelį, epizodinį vaidmenį, bet labai ryškų. Ji atvažiavo tik kelioms dienoms, filmavome vos kelias pamainas, tačiau man atrodo, kad šis vaidmuo bus trumpas, bet ryškus. Kaip sako, mažų vaidmenų nebūna – būna dideli aktoriai. Turbūt tai yra tas atvejis“, – susižavėjimo neslepia S. Vosylius.

Anot jo, mintis pasiūlyti vaidmenį R. Lee kilo spontaniškai – režisierius sužinojo, kad Holivudo aktorė ruošiasi dalyvauti pasaulio lietuvių susitikime mūsų šalyje, ir paprašė prodiuserio pasiūlyti jai nusifilmuoti „Giminėse“.

„Žvaigždės visada būna arti, tik reikia jų nebijoti ir su jomis kalbėtis. Ji mielu noru sutiko. Aš galiu pasakyti tiek: kuo didesnė žvaigždė, tuo su ja lengviau bendrauti ir dirbti“, – šypsosi serialo kūrėjas.

S. Vosylius tikina, kad, netikėtai pakitus aplinkybėms, serialo kūrėjams tenka griebtis įvairiausių triukų, apie kuriuos nenutuokia žiūrovai. Kartais – net sukurti lietų.

Ruta Lee

„Prieš filmuojant pamainą su R. Lee, laukėme šviesos, saulėtos dienos, tačiau atvykus aktorei prasidėjo tokia liūtis... Nežinojome, ką daryti, juk ir drabužiai jos buvo tam neparuošti... Bet nufilmavome sceną lauke, ir kol filmavome kitą sceną pastato viduje, pradėjo šviesti saulė. Viską perfilmuoti nebuvo laiko, todėl kitam kadrui lauke lietų turėjome sukurti patys – pylėme vandenį, ir dar vieną lietų padarėme, kad visi epizodai gražiai susijungtų“, – prisimena režisierius.

Anot jo, LRT TELEVIZIJOS žiūrovai vėl išvys dvylika serijų. Tokia jau serialo kūrėjų tradicija: žiemą, kai aplink sniegas, šalta, „Giminės“ primena vasarą.

Režisierius viliasi, kad taip bus dar ne vienerius metus: „Kiekvieną kartą, kai sukuriame dvylika serijų, atrodo, kad jau viskas – jos paskutinės. Bet kai tik vasarą pasirodo aktoriai, kameros, vėl leidžiamės į kelionę ir vėl filmuojame dvylika serijų. Gyvenimas tęsiasi, tą ir sako mūsų pavadinimas.“

Pirmoji „Giminių“ tęsinio serija – jau šį sekmadienį, sausio 29 d., 21 val. per LRT TELEVIZIJĄ.