Už pirmą alga – vardiniai akiniai

Verslininkė Inga Paksaitė-Stumbrienė pirmąjį darbą susirado dar mokydamasi mokykloje. Mergina, susižavėjusi drabužių dizainerių duona, nusprendė išbandyti save būtent šioje srityje. „Pirmajį darbą susiradau Austrijoje, pas draugus, viename drabužių dizaino fabrike. Norėjau ne tik išmėginti dizainerės darbą, bet ir patobulinti vokiečių kalbos žinias“, – patirtimi dalinosi Inga.

Inga Stumbrienė

Iš pirmojo darbo moteriai puikūs prisiminimai: linksmas ir paslaugus kolektyvas, nesunkus darbas. Kaip vieną sunkiausių dalykų žinoma moteris įvardino susišnekėjimą vokiečių kalba, mat austrai ne itin noriai bendravo angliškai.

„Kol nesusidūriau su drabužių dizainu atrodė, kad tai yra tik pristatymai, dailūs modeliai, gražios suknelės. Kai pasineri į tą virtuvę supranti, kad tai yra tik žiedeliai. Reikia labai daug siūti, parinkti medžiagas, koordinuoti. Iš tiesų, tai nėra labai lengvas darbas“, – DELFI pasakojo I. Paksaitė-Stumbrienė.

Pirmuosius uždirbtus pinigus šviesiaplaukė išleido vardiniams akiniams, mat seniai tokių norėjo. „Buvau tėvų išmokyta, kad dalį pinigų, kuriuos užsidirbau, turiu išleisti, kad pajausti atlygio malonumą. Nusipirkau savo pirmus vardinius akinius nuo saulės, nes Lietuvoje dar tokių prekių nebuvo. Man tuo metu jų labai norėjosi. Žinoma, dalį algos pasilikau“, – teigė pašnekovė. Atskleisti, kokio dydžio užmokestį gavo, moteris nepanoro, tik pridūrė, kad tai buvo nemaža suma.

Pirmoji alga – 10 litų

Aktoriaus Manto Stonkaus pirmasis darbas – išties su karčia patirtimi. Vos baigęs dvylika klasių, Mantas įsidarbino padavėju viename populiariame Palangos naktiniame klube. Išdirbęs savaitę dar tik būsimas aktorius gavo 10-ties litų algą.

Mantas Stonkus


„Mano pats bjauriausias darbas buvo bjauriausiame Lietuvos klube. Per dieną dirbdavau po keturiolika valandų. Teko aptarnauti stalus, stovėjusius antrame aukšte. Kadangi pirmame buvo rūkoma, tad mano darbo vietoje susikaupdavo visi cigarečių dūmai“, – prisiminimais dalijosi aktorius.

Pašnekovas teigė neprisimenantis, kur išleido sunkiai uždirbtus 10 litų: „Tie 10 litų buvo numesti kaip šunėkui.“

Kadangi padorios algos M. Stonkui gauti nepavyko, vaikinas gyveno iš klientų paliktų arbatpinigių. „Kartą klubo lankytojai į vidų atsinešė savo gėrimus. Aš jiems pagrasinau, kad iškviesiu apsaugą. Žinant to klubo apsaugą, kuri yra visiškai neprognozuojama, klientai sutiko sumokėti tam tikrą sumą, kad niekam nepraneščiau“, – DELFI pasakojo M. Stonkus.

Dirbo savo malonumui

Stilistas Mantas Petruškevičius savo karjerą pradėjo dirbdamas viename Kauno gėlių salone. „Iki šiol į tą saloną užsuka klientai ir klausia, kaip man sekasi“, – DELFI pasakojo M. Petruškevičius.

Mantas Petruškevičius

Pirmąjį savo darbas Mantas susirado būdamas 16-likos metų. Laisvus savaitgalius vaikinas praleisdavo gėlių salone, kur savo malonumui darydavo puokštes: „Tam, kad patektų pas mane, klientai nešdavo saldainių dėžes. Mano puokštės labai skyrėsi nuo kitų eilinių puokščių. Niekada gyvenime nesivadovavau jokiais standartais ir tas labai atsispindėjo mano puokštėse.“

Savo pirmąją alga M. Petruškevičius išleido vienoje Kauno picerijų, į kurią pasikvietė dvi klasiokes. Garsus stilistas prisimena, kad merginas pavaišino štrudeliu.

„Kuomet pravažiuoju pro savo pirmąjį darbą, užplūsta nostalgija. Anksčiau šalia augo karklų krūmai, eidavau ten prisiskinti šakų savo puokštėms. Man labai gaila iškirstų krūmynų, toje vietoje dabar stovi betoniniai pastatai“, – DELFI kalbėjo pašnekovas.

Išmėgino įvairiausius darbus

Ingrida Kazlauskaitė

Buvusi šokių projekto dalyvė Ingrida Kazlauskaitė laiminga dėl to, kad tėvai jos nesaugojo nuo darbų. „Norint kažką pasiekti, reikia išmėginti įvairius darbus“, – įsitikinusi I. Kazlauskaitė.

„Mano pirmasis darbas buvo vaikų vasaros stovykloje. Tuo metu buvau 16-likos metų. Prižiūrėjau vaikus, galvojau jiems programas, vesdavau diskotekas“, – prisiminimais dalinosi pašnekovė.

Pirmąją algą mergina išleido atostogoms – su drauge porai dienų išvyko į Palangą, o už likusius pinigus nupirko mamai gėlių.

„Tėvai man visuomet teigė, kad iš pradžių tikrai nebūsiu „prima“, iki to reikia nueiti ilgą kelią. Esu dirbusi ir padavėja, ir administratore grožio terapijos centre. Vėliau mane paaukštino pareigose ir tapau direktorės pavaduotoja.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (69)