Vilniaus miesto apylinkės teismas antradienį paskelbė, kad patenkina Vilniaus apygardos probacijos tarnybos teikimą ir panaikina 40 metų J. Radzevičiui taikomus apribojimus anksčiau laiko.

Teisėja Ugnė Gailiūnienė Probacijos tarnybos teikimą dėl J. Radzevičiaus priežiūros prieš terminą išnagrinėjo rašytinio proceso tvarka – teismo posėdyje nei tarnybos atstovams, nei J. Radzevičiui dalyvauti nereikėjo.

Teismo atstovė Airinė Šerelytė-Skistymienė sakė, kad panaikinti apribojimai būti namuose 24 iki 6 val., vartoti psichiką veikiančias medžiagas bei išvykti iš gyvenamosios vietos be probacijos tarnybos žinios.

Pasak teismo, J. Radzevičius faktiškai yra atlikęs tris ketvirtadalius probacijos termino, teismo paskirtą įpareigojimą būti namuose naktimis nuteistasis vykdo, apie išvykimus už Vilniaus miesto ribų praneša, o bausmės atidėjimo metu nebuvo neužfiksuota faktų, kad nuteistasis būtų vartojęs psichiką veikiančias medžiagas ir vairuotų transporto priemonę. Be to, nėra duomenų apie patraukimą baudžiamojon atsakomybėn, jis neįvykdė jokių administracinių nusižengimų.

Priimdamas sprendimą atleisti J. Radzevičių nuo jam skirtų įpareigojimų teismas taip pat pabrėžė, kad nuteistasis yra charakterizuojamas tik teigiamai, dirba, rūpinasi šeima.

„Jis taip pat užsiima visuomenei naudinga veikla – jo asmens byloje yra nemažai padėkų iš įvairių socialine veikla užsiimančių įstaigų ir organizacijų už pagalbą organizuojant renginius, be to, po nusikalstamos veikos nuteistasis visiškai atsisakė alkoholio“, – sakė teismo atstovė A. Šerelytė-Skistymienė.

Jos teigimu, teismas nutarė, kad J. Radzevičius „tinkamai įvertino savo neteisėtą elgesį ir padarė reikiamas išvadas“, o pagal teisės pažeidėjo įvertinimo metodiką J. Radzevičiaus pakartotinio teistumo rizika žema – 4 balai iš 168 balų.

Tačiau teismas J. Radzevičiui nepanaikino draudimo vairuoti transporto priemones, nes ši baudžiamojo poveikio priemonė nesietina su bausmės vykdymo atidėjimu ir jo terminu, todėl nutraukus probuojamojo priežiūrą prieš terminą ji lieka galioti.

Ši teismo nutartis dar negalutinė, jeigu niekas iš proceso dalyvių jos neskųs apeliacine tvarka, įsigalios po 7 dienų.

J. Radzevičius buvo nuteistas 2015 m. sausį dėl 2014 m. liepą sukeltos avarijos, kai automobiliu mirtinai sužalojo 67 metų vilnietį Stanislovą Korolevičių – už tai avarijos kaltininkui teismas skyrė 5 metų 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmę. Kadangi baudžiamoji byla buvo nagrinėta supaprastinta tvarka (apklaustas tik kaltę pripažinęs kaltinamasis ir pagarsinta bylos medžiaga), televizijos laidų vedėjui bausmė buvo sumažinta trečdaliu, todėl jis nuteistas 3 metų 8 mėnesių laisvės atėmimo bausme, bet jos vykdymas buvo atidėtas 3 metams.

Bausmės vykdymas baigiasi kitų metų vasario 20 d.

Be to, teismas J. Radzevičiui yra uždraudęs vairuoti transporto priemones 3 metams, šis draudimas taip pat galioja iki bausmės vykdymo pabaigos.

Apkaltinamąjį nuosprendį priėmęs teismas buvo nutaręs, kad J. Radzevičius 3 metus privalo būti būti namuose nuo 24 iki 6 val., nes, kaip sakė bylą išnagrinėjęs teisėjas Mindaugas Striaukas, taip siekiama, kad „jam niekada nekiltų pagunda lankytis kavinėse“, be to, jam uždrausta vartoti psichiką veikiančias medžiagas bei išvykti iš gyvenamosios vietos be pataisos inspekcijos žinios.

Skirdamas šiuos apribojomus, kurie turėjo baigtis kiek daugiau nei po pusmečio, teismas pažymėjo, kad taip siekia J. Radzevičių atgrasyti nuo naujų nusikaltimų ar pažeidimų darymo.

Nelaimė sostinės Upės g. įvyko dėl J. Radzevičiaus kaltės – jis nesulėtino greičio prieš pėsčiųjų perėją ir kliudė ja ėjusį nukentėjusįjį.

„Jis elgėsi nerūpestingai ir neatsargiai, jo kraujyje nustatytas alkoholio kiekis, prilygintas sunkiam girtumui, taip pat buvo įvertintos pasekmės – dėl įvykio nukentėjusysis mirė“, - skelbdamas nuosprendį teisėjas pažymėjo, kad J. Radzevičius paniekino visuomenines vertybes, neatsižvelgė ir kėlė pavojų kitų asmenų gyvybėms.

Tragišką eismo įvykį J. Radzevičius sukėlė būdamas apsvaigęs nuo alkoholio – nustatytas 2,53 prom. girtumas.

Bylą nagrinėjant teisme jis pasakojo, kad ta savaitė jam buvo labai sunki, todėl jis į Šiaulius išvežė savo šeimą, o pats labai sielvartavo dėl netikėtos draugo mirties – jis nusižudė.

„Tą antradienį man paskambino pranešti, kad mano pažįstamas savo noru išėjo iš gyvenimo. Nežinau, kodėl man pirmam paskambino, juk su juo tik retkarčiais matydavomės... Po mano tėvo laidotuvių man yra emociškai sunku susikaupti, todėl išėjau į miestą, galvojau susikaupsiu... Pasivaikščiojęs nuėjau į koncertą Šv. Kotrynos bažnyčioje – maniau, paklausysiu džiazo ir susigulėsiu. Po koncerto vėl išėjau pasivaikščioti – užėjau į vieną kavinę, išgėriau alaus, manau, tada praradau laiko sąvoką... Ko gero, gerokai per daug išgėriau“, – sakė jis.

J. Radzevičius prisipažino, kad anksčiau yra baustas už Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

„Normalus žmogus nepriimtų sprendimo sėsti prie vairo, – sakė jis. – Paskui vėl išėjau iš kavinės pasivaikščioti, namo neskubėjau grįžti, vaikų juose nebuvo, todėl užėjau į antrą kavinę. Mano automobilis stovėjo centre, prie universalinės parduotuvės, todėl užėjau į automobilį pasiimti raktelių nuo namų durų, bet tuo metu užėjo beprotiška mintis – esu pora kartų baustas už stovėjimą, todėl nusprendžiau, kad perstatysiu prie „Panoramos“, bus greičiau kitą dieną į darbą nueiti. Ir sėdau prie vairo – pavažiavau tris šimtus metrus ir tai įvyko.“

Televizijos laidų vedėjas prisipažino, kad dėl girtumo ir streso negali prisiminti visų detalių.

„Bandau dėlioti mozaiką iš visų dalių, bet turiu pripažinti, kad ne visas detales prisimenu – važiuodamas ir artėdamas prie perėjos, negaliu pasakyti, kad aš a.a. Stanislovą mačiau, spėju, jog pasilenkiau į daiktadėžę kažką paimti, – sakė J. Radzevičius. – Man atrodė, kad normaliai vairavau, bet jo nemačiau... Tada smūgis, dar vienas smūgis... Pasėdėjau kurį laiką mašinoje, paskui nubėgau prie nukentėjusiojo, paėmiau jį už rankos, sakiau, laikykitės... Tada subėgo žmonės.“

J. Radzevičius tikino, kad tą rytą greičiausiai buvo praradęs laiko sąvoką, bet esą nesijautė girtas.

„Man atrodė, kad nėra mašinų, bet paaiškėjo, jog jų buvo, tai, ką padariau, yra nedovanotina“, – sunkiai rinkdamas žodžius teisme sakė vyras.

Televizijos laidų vedėjas po S. Korolevičiaus žūties nuvažiavo pas artimuosius, visų atsiprašė, padengė laidotuves, sutvarkė kapą ir pastatė paminklą. Tai jam kainavo 8 tūkst. Lt (daugiau nei 2,2 tūkst. Eur).

„Aš būčiau norėjęs pas kiekvieną giminaitį nuvažiuoti ir atsiprašyti, bet neturėjau jų duomenų“, – teisme aiškino J. Radzevičius.

Vyras prisipažino, kad po tragedijos net nesuvokė, jog žmogų partrenkė pėsčiųjų perėjoje.

„Nemaniau, kad taip greitai galėjau įsibėgėti, juk apie 300 metrų buvau nuvažiavęs“, – teigė kaltinamasis.

„Paradoksas – viskas kartojasi po devyniolikos metų, juk mano tėtis visai šalia Stanislovo palaidotas“, – prisipažino penkis vaikus auginantis J. Radzevičius.

Jis taip pat sakė, kad vienas išlaiko šeimą, yra pasiėmęs didžiulę paskolą namui, todėl yra priverstas dirbti keliuose darbuose.

Vos tramdydamas ašaras J. Radzevičius svarstė, kad savo gyvenime turbūt kažką padarė ne taip, jog jam buvo atsiųstas toks sunkus išbandymas. „Labai gyvenime stengiausi, dirbau per kelis darbus, vaikus bandžiau teisingai išauklėti“, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (466)